Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    NOȚIUNEA ȘI NATURA POLITICO-JURIDICĂ A CETĂȚENIEI CA INSTITUȚIE ȘI CONDIȚIE JURIDICĂ A PERSOANEI
    (CEP USM, 2020) Deleanu, Ruslan
    Etymologie de citoyen: qui vient du latin civis, celui qui a droit de cité, citoyen. La notion de citoyenneté trouve son origine dans le cadre de la cité ou «polis» de la Grèce antique, fondée sur l’égalité de ceux qui ont le statut de citoyens. Contrairement aux métèques ou aux esclaves, les citoyens participaient aux débats dans l’agora et aux décisions (lois, guerres, justice, administration) et pouvaient posséder la terre. La citoyenneté est l’état ou la qualité de citoyen. Elle permet à un individu d’être reconnu comme membre d’une société, d’une cité dans l’Antiquité, ou d’un Etat aujourd’hui, et de participer à la vie politique. La citoyenneté est le statut juridique qui permet à un individu de devenir citoyen. La citoyenneté donne accès à l’ensemble des droits politiques, tout en créant des devoirs, permettant de participer à la vie civique d’une société ou d’une communauté politique, par opposition au fait d’être simple résident. En général la citoyenneté est liée au droit de vote. Dans une société démocratique, la citoyenneté est également l’une des composantes du lien social, notamment par l’égalité des droits qui lui est associée.
  • Thumbnail Image
    Item
    PRINCIPIUL PERSONALITĂȚII LEGII PENALE (CETĂȚENIEI ACTIVE): PROBLEME ȘI SOLUȚII
    (CEP USM, 2021) Gurev, Dorina; Popescu, Dorin; Reniţă, Gheorghe
    Aplicarea legii penale în spațiu este guvernată de câteva principii. Unul dintre aceste principii presupune aplicarea legii penale în funcție de cetățenia persoanei. Astfel, cetățenii Republicii Moldova şi apatrizii cu domiciliu permanent pe teritoriul Republicii Moldova care au comis infracţiuni în afara teritoriului ţării pot fi trași la răspundere penală conform Codului penal al Republicii Moldova. În acest articol este abordată problematica aplicării legii penale a Republicii Moldova în ipoteza comiterii pe teritoriul unui alt stat de către un cetățean al Republicii Moldova sau apatrid cu domiciliu pe teritoriul Republicii Moldova a unei infracțiuni, iar victima este o persoană care, de asemenea, deține cetățenia Republicii Moldova. În acest sens, s-a conchis că pot fi pornite și desfășurate urmăriri penale în Republica Moldova, fără preluarea acestora din statul în care au fost comise, pentru fapte infracționale comise în afara teritoriului Republicii Moldova de către cetățenii Republicii Moldova şi apatrizii cu domiciliu permanent pe teritoriul Republicii Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    REDOBÂNDIREA CETĂȚENIEI ROMÂNE DE CĂTRE CETĂȚENI AI REPUBLICII MOLDOVA ȘI AI UCRAINEI
    (CEP USM, 2020) Deleanu, Ruslan
    Redobândirea cetățeniei române de către cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei a cunoscut o îmbunătățire graduală a cadrului legislativ. Politica statului român de a acorda cetățenie română cetățenilor moldoveni și ucraineni a creat tensiuni regionale în diferite perioade de timp, iar perioada de soluționare a unei cereri de redobândire a cetățeniei române a crescut de la câteva luni între anii 1991 și 2001 la aproximativ doi, trei ani în prezent. Dacă între anii 2001 și 2007 procedura redobândirii cetățeniei române a fost aproape blocată, atunci după aderarea României la Uniunea Europeană și la NATO această procedură va cunoaște o îmbunătățire considerabilă. În mod special ne referim la modificările legislative operate în anul 2010 în legea cetățeniei române, care redefinesc fundamental dreptul la redobândirea cetățeniei române și reorganizează din temelii aparatul instituțional administrativ care supervizează implementarea lui. Singura provocare actuală în domeniul redobândirii cetățeniei române o reprezintă termenul exagerat de lung pentru analizarea/soluționarea unei astfel de cereri.