Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    JURISPRUDENȚA CA IZVOR DE DREPT: DILEME NORMATIVE ȘI DOCTRINARE
    (CEP USM, 2024) Butucea, Eugen
    The article contains a study of the place and value of case law in the system of sources of law. As a result of the analysis of several doctrinal opinions, the author argues that case law is not a source of law, it is an important source of uniform interpretation of law by the judiciary in the context of the dispensation of justice.
  • Thumbnail Image
    Item
    APLICAREA ACQUIS-ULUI ÎN JURISPRUDENȚA UNUI STAT NON-MEMBRU AL UNIUNII EUROPENE - CAZUL REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2024) Pavlovschi, Stanislav
    Aderarea la Uniunea Europeană implică respectarea democrației, drepturilor omului și a valorilor europene, precum și îndeplinirea criteriilor politice, economice și administrative. Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova în decembrie 2023, iar aceasta trebuie să implementeze reforme extinse și să efectueze modificări ale legislației pentru a se alinia standardelor europene și acquis-ului Uniunii. În acest articol este reflectată și analizată jurisprudența națională dezvoltată de Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție în domeniul aplicării dreptului Uniunii Europene și a aderării la valorile acesteia. Deși aplicarea acquis-ului nu era o obligație a statului formal vorbind, având în vedere că nu este, deocamdată, membru al Uniunii Europene, acest fapt denotă, însă, direcția clară de integrare europeană a Republicii Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROVOCAREA ORGANIZATĂ ÎN CONTEXTUL JURISPRUDENŢEI CURŢII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
    (2018) Scobioală, Diana; Poalelungi, Mihai
    În prezentul demers ştiinţific autorii au efectuat o analiză a conceptului provocării organizate în lumina jurisprudenţei degajate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reliefând esenţa acesteia, particularităţile, principiile generale de organizare şi desfăşurare a operaţiunilor speciale ale agenţilor statului, precum şi garanţiile procesuale inerente dreptului la un proces echitabil în contextul respectiv. Au fost scoase în vizor principalele cauze în care forul contenciosului european s-a pronunţat asupra provocării organizate de către forţele poliţieneşti, un loc separat revenind jurisprudenţei dezvoltate versus Republica Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    EPUIZAREA CĂILOR DE RECURS INTERNE ȘI PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂȚII PRIN PRISMA CONVENȚIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
    (2016) Sârcu, Diana; Antohi, Leonid
    Convenția europeană a drepturilor omului stabilește anumite criterii de admisibilitate a cererii depuse de către indivizi sau state, printre care epuizarea căilor de recurs interne are un caracter principal. Regula în cauză presupune situația că înainte ca o plângere să fie adresată jurisdicțiilor internaționale, reclamantul trebuie să o depună la instanțele judecătorești interne cu scopul de a înceta încălcarea și/sau a obține repararea acesteia din urmă. Prin urmare, doar dacă toate căile de recurs intern sunt epuizate și cererea rămâne în continuare nesoluționată, persoana poate să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Principiul în cauză este indisolubil legat de cel al subsidiarității mecanismului european de protecție, în conformitate cu care statele-părți la Convenție beneficiază de abilități primordiale să se pronunțe asupra plângerilor adresate, iar magistratul internațional intervine doar în situația în care carențele nu au fost pe deplin remediate la nivel intern. În prezentul demers științific autorii au fost interesați să demonstreze importanța criteriului de epuizare a căilor de recurs interne, precum și să scoată în evidență conexiunea acestuia cu principiul fundamental al subsidiarității, făcând referințe multiple la diverse spețe soluționate de Curtea Europeană și fosta Comisie Europeană a Drepturilor omului.
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA PRACTICII INTERNAȚIONALE ÎN DOMENIUL ASIGURĂRII VIEȚII PRIVATE ÎN CONTEXTUL SECURITĂȚII CIBERNETICE
    (USEM, 2022-03-04) Zaharia, Virginia; Luca, Ala
    Analizând subiectul propus spre cercetare privind Internetul și protecția drepturilor fundamentale în acest spațiu, susținem că Internetul actualmente este un utilaj care poate duce la modernizarea și schimbarea în societate cu condiția de a respecta drepturile omului, și de aceea avem nevoie de o orientare la nivel internațional, acte normative la nivel național, siguranța datelor și libertatea pe de altă parte, iar acest studiu a jurisprudenței internaționale ne va oferi posibilitatea de a examina mai multe cazuri vizând încălcarea drepturilor omului prin intermediului Internetului. Fiind o verigă solidă și totodată cea mai slabă, Securitatea Cibernetică necesită o atenție sporită care necesită de a implementa o cultură strategică comună tuturor statelor lumii și de a elabora și implementa strategii naționale a securității cibernetice comune pentru a putea face față sfidărilor, pentru protecția integrității fizice a cetățenilor, prin sporirea eficienții eficacității și funcționării sigure a infrastructurilor critice și politice de securitate cibernetică, trebuie să ofere un mediu digital sigur și fiabil bazat pe protecția și conservarea libertăților și pe respectarea drepturilor omului on-line, în special protecția vieții private și a datelor cu caracter personal.
  • Thumbnail Image
    Item
    LEGAL FRAMEWORK OF SUBJECTS ENTITLED TO APPEAL THE CONSTITUTIONAL COURT
    (Editura ASEM, 2019-04-24) Zaporojan, Corina
    People's access to constitutional justice is a controversial and very important issue for our country. The legal framework put in place is not as rigid as in other states, as the Constitution does not explicitly provide for the right of referral of subjects. In other words, the purpose of the Constitutional Court can justify the alleged unconstitutionality of the challenged legal act by legitimate, political, moral or circumstantial arguments. In most countries that have implemented the control model of the European Constitution, the constitutional court has opted for the classical constitutional revision of Kelsen, in which the right of referral is granted only to public authorities.
  • Thumbnail Image
    Item
    DEFINIREA PRINCIPIULUI PROPORŢIONALITĂŢII ÎN LUMINA JURISPRUDENŢEI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE
    (CEP USM, 2013) Sârcu, Diana; Morărescu, Adrian
    Principiul proporţionalităţii este pe larg utilizat în cadrul relaţiilor internaţionale, inclusiv cu referire la aspectele sensibile ale relaţiilor interstatale, precum: proliferarea armelor nucleare, măsurile autorizate ale statului prejudiciat faţă de cel agresor, regulile de purtare a războiului. Regula proporţionalităţii îşi găseşte aplicare şi în cadrul sistemelor de drept naţionale, în dreptul administrativ şi constituţional, având trei criterii de bază: eficacitatea şi adecvarea, necesitatea şi subsidiaritatea, rezonabilitatea. Diverse instrumente juridice cu caracter fundamental (constituţii şi legi) ale statelor care aparţin diferitelor mari familii de drept în mod expres consacră regula proporţionalităţii. Jurisprudenţa degajată de instanţele naţionale şi internaţionale de jurisdicţie conţine concepte dezvoltate şi elemente proprii proporţionalităţii, ea constituind o legătură de rezonabilitate între mecanismele implicate şi scopul relevant spre a fi atins, în absenţa unor metode mai adecvate de a fi utilizate în acest sens. În sistemul Convenţiei europene a drepturilor omului, principiul proporţionalităţii este unul inerent, fiind aplicabil atât în procesul aprecierii, cât şi în cel al interpretării conceptelor de drepturi şi libertăţi fundamentale garantate.