Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    INFRACȚIUNILE ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII-ACCEPȚIUNI ȘI INTERFERENȚE JURIDICE
    (CEP USM, 2024) Vasiliu, Liuba
    The aim of this research is to analyse the legal content of crimes against humanity and the interferences with the crime of genocide and war crimes through the prism of national and international normative acts. The genesis of the concepts is presented, their correlation is analysed, as well as the defining criteria and the imprescriptibility of the acts.
  • Thumbnail Image
    Item
    RAPORTUL DINTRE AGRAVANTA „ACȚIUNEA SĂVÂRȘITĂ DE DOUĂ SAU MAI MULTE PERSOANE” ȘI FORMELE PARTICIPAȚIEI, ANALIZATE PRIN PRISMA art.165 alin.(2) lit.d) ȘI art.206 alin.(3) lit.b 1 ) CP RM: ASPECTE TEORETICE ŞI PRACTICE
    (CEP USM, 2021) Popescu, Dorin
    Publicația reprezintă o analiză a jurisprudenței Republicii Moldova, a practicii judiciare unificate, a opiniilor doctrinare cu privire la situațiile care atestă prezența circumstanței calificative agravante „acțiunea săvârșită de două sau mai multe persoane”, precum și raportul acesteia cu instituția participației penale. În acest sens, concluzionăm că în doctrina autohtonă se face distincție între modul de săvârșire a infracțiunii – de două sau mai multe persoane și modul de săvârșire a infracțiunii prin participație. În opinia noastră, la momentul de față aplicarea semnului calificativ agravant „acțiunea săvârșită de două sau mai multe persoane” generează confuzii, deoarece nu este clar dacă această gravantă se încadrează sau nu în careva formă a participației. Dacă nu, atunci constituie oare această agravantă o modalitate aparte de săvârşire a infracţiunii calitativ diferită de cea prevăzută de lege – prin participație? Dacă da, atunci care este acea formă a participației și se va reține oare această asgravantă în cazul participației complexe, când latura obiectivă a infracţiunii este realizată de un singur autor? În cele din urmă, considerăm că agravanta „acţiunea săvârșită de două sau mai multe persoane” nu reprezintă o definiție aparte de cea a pluralității de infractori, iar, în consecință, nu reprezintă o definiție aparte de cea a participației, de aceea urmează a fi aplicată avându-se în vedere formele participației penale.
  • Thumbnail Image
    Item
    RĂSPUNDEREA PENALĂ A PERSOANEI JURIDICE
    (CEP USM, 2015) Buruiană, Olga; Botnaru, Stela
    După adoptarea noului Cod penal în 2002, Republica Moldova a fost printre statele care au adăugat ca subiect al răspunderii penale pe lângă persoana fizicăşi persoana juridică. Răspunderea penală a persoanelor juridice este o încercare a organelor de drept din ţara noastră ce se confruntă cu o entitate complexă, care este o realitate juridică. Spre regret, la stabilirea răspunderii persoanei juridice organele de drept se confruntă cu unele probleme la faza de urmărire penală, şi anume: fuziunea, divizarea, lichidarea şi reducerea capitalului social – modalităţi prin care persoana juridică se poate eschiva de la răspundere penală. Pentru ca această nouă instituţie de drept penal să-şi poată demonstra utilitatea, este necesar să existe măsuri care să prevină eschivarea de la răspundere penală.