Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 14
  • Thumbnail Image
    Item
    VALORIFICĂRI TEORETICE ŞI PERSPECTIVE PRAXIOLOGICE ALE FENOMENULUI JUSTIŢIEI CONSOLIDATE
    (2012) Negru, Andrei
    The statute of consolidated justice represents a terminological entity from a theoretical point of view and a result of the dynamic process of justice consolidation from a practical point of view, being specific for the justice phenomenon. The paper explains some necessary steps of the mentioned process, for obtaining and maintaining the justice consolidated. Analysing the real state of the national justice represents the first step and it comprises the activity of a variety of actors, who must be selected only on professional criteria (the Supreme Court of Magistracy, the Minister of Justice, professional associations, Prosecution representatives, including the Supreme Court of Prosecutors). The transformation of the general conscience and the juridical professional conscience, specific for the level of juridical ideology and psychology is the second step and it contributes to a new configuration of justice. The third step represents the process of normative transformation and identifying the state institutions able to influence it, for adjusting the law to the functional and organisational aspects of justice. And, as a last step, must be evaluated the final results of the process of justice consolidation, identifying potential difficulties and errors. In conclusion, the process of justice consolidation must be made step by step, to obtain and guarantee the consolidation justice as a statute and to maintain its quality and efficiency.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTĂRI JURIDICE COMUNITARE CU PRIVIRE LA PRINCIPIUL TRANSPARENȚEI
    (2013) Cârnaț, Teodor; Chiveri, Galina
    Articolul dat vine să analizeze principiul transparenței din cadrul juridic al Uniunii Europene. Acesta se bazează pe valorile juridice bine stabilite, cum ar fi democrația și statul de drept, de aceea e destul de important a observa dinamica evoluției acestuia la nivel comunitar, odată ce Republica Moldova este un stat care aspiră să devină membră a comunității. La fel, principiul transparenței și al deschiderii sunt acele instrumente care permit Uniunii Europene să funcţioneze în mod eficient. La momentul actual, Uniunea Europeană a devenit mai mult decât o asociere economică, astfel, principiul transparenței trebuie să funcționeaze ca un principiu de bază în procesul de luare a deciziilor în cadrul Uniunii. Orice cetăţean al UE trebuie să fie informat despre posibilităţile şi drepturile în legătură cu primirea informaţiei necesare pentru a-şi proteja drepturile sale. Transparenţa serveşte ca un instrument ce oferă posibilitate cetăţenilor să fie mai implicaţi în procesul decizional şi asigură legalitatea şi eficienţa administrării în sistemul democratic, precum şi defineşte nivelul înalt de responsabilitate al UE faţă de cetăţeni.
  • Thumbnail Image
    Item
    AUTORITATEA JUDECĂTOREASCĂ ŞI UNELE CERINŢE ÎNTRU REALIZAREA AUTENTICĂ A ACTULUI DE JUSTIŢIE: REGLEMENTĂRI LEGALE ŞI ABORDĂRI TEORETICE
    (2014) Arseni, Alexandru; Ghedrovici, Nicolae
    Prezenta lucrare include reglementări legale și abordări teoretice care descriu autoritatea judecatorească, în general, și cerințele întru realizarea autentică a actului de justiție, în special. Studiul conține identificarea terminologiei și definirea autorității judecatorești; specificul activitații judecatorești; formarea continuă a judecătorilor. Rolul crescând al autoritații judecătorești, ca rezultat al creșterii numărului de demersuri ale cetățenilor către puterea judecătorească determină și scopul studiului: a examina autoritatea judecătoresacă ca ramură a puterii de stat, ca o veritabilă instituție a dreptului constituțional, în integritatea sa complexă. În acest context, ca mijlocitor al înfăptuirii justiției apare judecătorul care, în scopul de a-și realiza imputernicirile într-un mod echidistant și profesionist, participă activ la formarea sa continuă.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCEPTUL FORMELOR DE REALIZARE A HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREŞTI – CA O MODALITATE DE REALIZARE A DREPTULUI ÎNTR-UN STAT DE DREPT
    (2013) Cuznețov, Alexandru; Cozma, Maria
    O formă specifică de realizare a dreptului reprezintă hotărârile judecătorești, care, prin acțiuni de aplicare a dreptului pozitiv nemijlocit în practică, traduce în viață prescripția normelor juridice. Cunoașterea conceptului unei astfel de forme de realizare a dreptului este o cerință obligatorie în cercetarea acestui fenomen.
  • Thumbnail Image
    Item
    REALIZAREA HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREŞTI CA O FORMĂ SPECIALĂ A APLICĂRII DREPTULUI
    (2013) Cuznețov, Alexandru; Cozma, Maria
    O importanță deosebită pentru realizarea hotărârilor judecătorești, prin prisma statului de drept, este cercetarea formelor juridico-civile ale acestora, ce ridică multe probleme în practica de zi cu zi în cadrul instanțelor de judecată.
  • Thumbnail Image
    Item
    DELIMITAREA LACUNELOR ÎN DREPT DE ALTE FENOMENE ŞI SITUAŢII ÎN CADRUL PROCEDURII DE APLICARE A DREPTULUI
    (2014) Cuznețov, Alexandru; Pavliuc, Ghenadie
    În procesul de aplicare a dreptului, inevitabil ne ciocnim de un așa fenomen cum este lacuna în drept. Mulți consideră că lacuna în drept reprezintă o eroare a legiuitorului în procesul legiferării și aceasta evidențiază calitatea actului de legiferare. Nu suntem de acord cu o asemenea abordare, deoarece diagnosticarea acestui „fenomen” este posibilă doar în procesul de aplicare a dreptului, situație pe care încercăm s-o analizăm.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCEPTUL INTERPRETAREA NORMELOR JURIDICE ÎN PROCESUL DE APLICARE A DREPTULUI
    (2013) Cuznețov, Alexandru
    Un procedeu nu mai puțin important la aplicarea dreptului este și explicarea sau tălmăcirea conținutului normei juridice. În caz contrar, putem să fim în situația aplicării eronate a acesteia, cu urmări sociale deosebit de grave, cum ar fi: tragerea la răspunderea penală pe un nevinovat, distrugerea unor raporturi juridice patrimoniale sau personale nepatrimoniale etc.
  • Thumbnail Image
    Item
    ACTELE APLICĂRII DREPTULUI PRIN PRISMA STATULUI DE DREPT
    (2013) Cuznețov, Alexandru
    Aplicarea dreptului – activitate complexă –, este realizată prin declanșarea și desfășurarea nenumăratelor raporturi juridice care se concretizează într-un rezultat specific – actul de aplicare. Actele aplicării dreptului servesc ca mijloc de reglementare individual-juridică a relațiilor sociale. Sunt examinate opinii ale specialiștilor privind noțiunea și clasificarea actelor aplicării drepturilor
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTURAREA LACUNELOR ÎN PROCESUL ACTIVITĂȚII DE APLICARE A DREPTULUI
    (2014) Cuznețov, Alexandru; Pavliuc, Ghenadie
    Numai prin modelarea normelor juridice, în procesul de adoptare a lor, putem contura apariția posibilelor lacune în drept sau nu. Cu toate că pentru Republica Moldova este un fenomen deocamdată neexaminat corespunzător, și mai puțin aplicat în practică, modelarea deja este o necesitate vitală pentru a exclude apariția lacunelor.
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPORTANŢA INTERPRETĂRII OFICIALE, NEOFICIALE ŞI CAZUALE ÎN PROCESUL APLICĂRII DREPTULUI
    (2014) Cuznețov, Alexandru
    De regulă, pornindu-se de la faptul că în practică actul normativ trezeşte păreri contradictorii, a căror rezolvare nu este posibilă fără a se adresa către organul ce a emis acest act, ne ciocnim cu interpretarea oficială, neoficială și cazuală în procesul aplicării dreptului. Organul ce a emis actul normativ conferă putere obligaţională uneia din existentele sau posibilele interpretări, reproduce conţinutul real al actului normativ şi, astfel, înlătură posibilele aplicări diferite. De aceea este importantă aplicarea dreptului prin prisma celor relatate.