Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    DELIMITAREA LACUNELOR ÎN DREPT DE ALTE FENOMENE ŞI SITUAŢII ÎN CADRUL PROCEDURII DE APLICARE A DREPTULUI
    (2014) Cuznețov, Alexandru; Pavliuc, Ghenadie
    În procesul de aplicare a dreptului, inevitabil ne ciocnim de un așa fenomen cum este lacuna în drept. Mulți consideră că lacuna în drept reprezintă o eroare a legiuitorului în procesul legiferării și aceasta evidențiază calitatea actului de legiferare. Nu suntem de acord cu o asemenea abordare, deoarece diagnosticarea acestui „fenomen” este posibilă doar în procesul de aplicare a dreptului, situație pe care încercăm s-o analizăm.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTURAREA LACUNELOR ÎN PROCESUL ACTIVITĂȚII DE APLICARE A DREPTULUI
    (2014) Cuznețov, Alexandru; Pavliuc, Ghenadie
    Numai prin modelarea normelor juridice, în procesul de adoptare a lor, putem contura apariția posibilelor lacune în drept sau nu. Cu toate că pentru Republica Moldova este un fenomen deocamdată neexaminat corespunzător, și mai puțin aplicat în practică, modelarea deja este o necesitate vitală pentru a exclude apariția lacunelor.
  • Thumbnail Image
    Item
    AMENINȚAREA SAU VIOLENȚA SĂVÂRȘITĂ ASUPRA UNEI PERSOANE CU FUNCȚIE DE RĂSPUNDERE SAU A UNEI PERSOANE CARE ÎȘI ÎNDEPLINEȘTE DATORIA OBȘTEASCĂ ( art .349 DIN CODUL PENAL) : ANALIZĂ DE DREPT PENAL
    (CEP USM, 2017) Stati, Vitalie; Pavliuc, Ghenadie
    Obiectul studiului de față îl formează elementele constitutive și circumstanțele agravante ale infracțiunilor specificate la art.349 CP RM. În rezultatul analizei efectuate, se stabilește că obiectul juridic specialal acestor infracţiuni are un caracter multiplu. Se relevă că victimă a infracţiunilor prevăzute la art.349 CP RM este, după caz: a) persoana cu funcţie de răspundere; b) persoana care îşi îndeplineşte datoria obştească; c) ruda apropiată a persoanei cu funcţie de răspundere sau a persoanei care îşi îndeplineşte datoria obştească. Se arată că, în cazul infracţiunilor specificate la art.349 CP RM, dintre comiterea infracţiunii şi activitatea de serviciu sau obştească a victimei are un caracter obligatoriu. De fiecare dată, la calificare, urmează să se verifice dacă au fost încălcate sau nu reglementările care stabilesc condiţiile şi limitele îndeplinirii de către victimă a obligaţiilor de serviciu sau obşteşti. Doar în lipsa unor asemenea încălcări poate fi aplicat art.349 CP RM. Se ajunge la concluzia că art.349 CP RM nu poate fi aplicat în cazul în care, la momentul comiterii infracţiunii, făptuitorul nu-şi dădea seama că: a) săvârşeşte infracţiunea asupra unei persoane cu funcţie de răspundere care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei autorităţi publice, a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească sau a unei rude apropiate a acestora; b) infracţiunea pe care o săvârşeşte are legătură cu i) activitatea de serviciu a persoanei cu funcţie de răspundere care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei autorităţi publice sau cu ii) activitatea obştească a persoanei care îşi îndeplineşte datoria obştească. Se argumentează că răzbunarea în legătură cu îndeplinirea de către victimă a datoriei obşteşti poate determina comiterea infracţiunilor prevăzute la art.349 CP RM. Totodată, răzbunarea în legătură cu îndeplinirea de către victimă a activităţii de serviciu nu poate determina comiterea acestor infracţiuni. Se demonstrează că nu este posibil concursul ideal dintre infracţiunea prevăzută la art.287 CP RM şi infracţiunile specificate la art.349 CP RM. Se relevă că infracţiunile prevăzutela art.349 CPRM nu pot fi săvârşite dinmotive huliganice. Se arată că art.349 CP RM este o normă specială în raport cu art.78 sau 104 din Codul contravenționalori cu art.152, 155 sau 197 CP RM.