Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    STUDIU COMPARAT PRIVIND CONCEDIUL PARENTAL ÎN LEGISLAȚIA REPUBLICII MOLDOVA ȘI ÎN CEA EUROPEANĂ
    (2016) Macovei, Tatiana
    Grija faţă de copilul nou-născut nu se reduce doar la concediul de maternitate acordat exclusiv femeilor, ci continuă prin concediul parțial plătit de îngrijire a copilului. Potrivit legislației naționale, durata concediului parțial plătit de îngrijire a copilului este până la atingerea de către copil a vârstei de trei ani, iar potrivit reglementărilor europene în materie, concediul de creștere a copilului se poate acorda până la împlinirea de către copil a vârstei de 8 ani. În cadrul articolului, urmează să fie cercetate, în mod comparativ, legislația națională și cea europeană privind concediul de creștere a copilului, abordând următoarele aspecte: noțiunea, durata, titularii concediului de creștere a copilului, condițiile de acces la primirea indemnizațiilor pe parcursul concediului de creștere a copilului, garanțiile juridice de care beneficiază salariații aflați în concediu de creștere a copilului. Cele expuse mai sus, precum și tendința de conciliere a vieții profesionale cu cea de familie a femeilor și a bărbaților, în condiții de egalitate juridică determină actualitatea temei de cercetare.
  • Thumbnail Image
    Item
    CADRUL CONCEPTUAL GENERAL AL INTERZICERII DISCRIMINĂRII DUPĂ CRITERIUL DE SEX ÎN DOMENIUL RAPORTURILOR JURIDICE DE MUNCĂ ALE FEMEILOR
    (2016) Macovei, Tatiana
    The law guarantees equality in rights for women and men in all fields of life, including in the field of legal labour relationships. However, due to the fact that in general women are considered a more vulnerable group in the field of legal labour relationships, they require in some cases, special protection measures. Therefore, the Labour code provides a series of legal guarantees for the work of women in general and for pregnant women in special. These privileges do not represent discriminatory deeds, but differenced treatments applied to women.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE ÎNCETĂRII RAPORTURILOR JURIDICE DE MUNCĂ ALE FEMEILOR
    (2014) Macovei, Tatiana
    Este ilegală concedierea sau crearea oricăror dezavantaje unei salariate pentru motive legate de graviditate sau concediu de maternitate. Din păcate, femeile sunt discriminate la locul de muncă, atunci când devin gravide sau sunt concediate pe parcursul concediului de maternitate. Doar un procent foarte mic de femei întreprind acțiuni împotriva angajatorului care a încălcat legea. Femeile pot să nu-și cunoască drepturile, dar deseori ele au avut o perioadă de intimidare și hărțuire la locul de muncă, înainte ca acestea să fie concediate, astfel ele nu se află în situația de a investi energie și emoții, bani, pentru a acționa în judecată angajatorul.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE RAPORTURILOR JURIDICE DE MUNCĂ ALE SALARIATELOR GRAVIDE
    (2013) Macovei, Tatiana
    Discriminarea pe motiv de graviditate implică tratarea unei femei gravide mai puțin favorabil, pe motiv că aceasta este însărcinată, a născut sau sănătatea sa este afectată de graviditate sau naștere. Când ești însărcinată și comunici această veste bună colegilor de muncă, discriminarea poate fi ultimul lucru la care să te gândești. Dar adevărul este că multe femei sunt tratate într-un mod nefavorabil, sau chiar pot fi concediate, după comunicarea informației că sunt însărcinate. Atât timp cât femeia însărcinată este aptă de a-și îndeplini obligațiile de muncă, refuzul de a o angaja sau de a o concedia pe motiv că este gravidă este ilegal. Este interzisă discriminarea pe motiv de graviditate care se referă la orice aspect al ocupării forței de muncă, incluzând angajarea, concedierea, salarizarea, avansarea în muncă, concediile sau asigurarea medicală sau oricare alte aspecte ce țin de desfășurarea raporturilor juridice de muncă. Salariatele gravide beneficiază de o serie de garanții juridice în raporturile juridice de muncă, care urmează a fi analizate în prezentul articol.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTAREA CONCEDIULUI DE MATERNITATE ÎN LEGISLAȚIA NAȚIONALĂ ȘI CEA STRĂINĂ
    (2014) Macovei, Tatiana
    Concediul de maternitate este perioada de timp în care o mamă își ia timp liber de la locul de muncă pentru nașterea unui copil. Potrivit reglementărilor internaționale salariatele au dreptul la minimum 14 săptămâni de concediu de maternitate. Iar potrivit Codului muncii al Republicii Moldova femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice (în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi – 112 zile calendaristice) şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizaţii. Concediul de maternitate este compus din două părți: concediul prenatal si concediul postnatal. Articolul analizează specificul concediului de maternitate și reglementarea sa juridică.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTĂRI NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE PRIVIND INTERZICEREA DISCRIMINĂRII FEMEILOR ÎN CADRUL RAPORTURILOR JURIDICE DE MUNCĂ
    (2014) Macovei, Tatiana
    Asigurarea egalității femeilor cu bărbații în domeniul relațiilor de muncă, prin interzicerea discriminării, prin asigurarea unei remunerări egale a femeilor cu bărbații, asigurarea condițiilor egale de acces în câmpul muncii, crearea condițiilor favorabile de muncă pentru femei, precum și implementarea de politici funcționale de asigurare a îmbinării vieții profesionale cu cea de familie reprezintă obiective importante în majoritatea statelor lumii, precum și a organizațiilor internaționale de profil. Din toate timpurile femeile au fost și sunt în continuare discriminate pe piața forței de muncă, din aceste motive majoritatea statelor lumii au adoptat legislația necesară asigurării posibilităților egale pentru femei și bărbați de ași exercita dreptul la muncă în afara oricărei discriminări bazată pe criteriul de sex. În prezentul articol științific sunt elucidate principalele prevederi ale actelor normative internaționale, cât și a celor naționale privind asigurarea egalității femeilor cu bărbații pe piața forței de muncă. Sunt analizate acțiunile discriminatorii după criteriul de sex efectuate de angajator în privința femeilor atât la angajare, pe parcursul desfășurării relațiilor de muncă, precum și la încetarea raporturilor juridice de muncă. Sunt binevenite aplicarea tratamentelor diferențiate și acțiunilor afirmative în privința femeilor, deoarece ele rezultă din grija deosebită a statutului față de femei. Cele expuse mai sus determină actualitatea temei de cercetare.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTAREA CONCEDIULUI PARȚIAL PLĂTIT DE ÎNGRIJIRE A COPILULUI ÎN LEGISLAȚIA REPUBLICII MOLDOVA ȘI ACQUIS-UL COMUNITAR (STUDIU COMPARAT)
    (2013) Macovei, Tatiana
    Grija faţă de copilul nou-născut nu se reduce doar la concediul de maternitate acordat exclusiv femeilor, ci continuă prin concediul parţial plătit de îngrijire a copilului. Potrivit legislaţiei naţionale durata concediului parţial plătit de îngrijire a copilului este până la atingerea de către copil a vârstei de trei ani, iar potrivit reglementărilor europene în materie concediul de creştere a copilului se poate acorda până la împlinirea de către copil a vârstei de 8 ani. Dreptul la concediul de îngrijire a copilului are un caracter universal, în sensul că poate fi folosit de orice salariat, femeie sau bărbat, indiferent de statutul său: salariat încadrat cu contract de muncă pe perioadă determinată sau pe perioadă nedeterminată, cu durata normală a timpului de muncă sau cu timp de muncă parţial etc. Părinţii copiilor mici decid de comun acord cine şi cât va folosi concediul parţial plătit de îngrijire a copilului, însă politica familială trebuie să contribuie la realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa forţei de muncă, al promovării participării femeilor la viaţa activă şi al repartizării responsabilităţilor familiale între femei şi bărbaţi. În cadrul articolului urmează să fie cercetate, în mod comparativ, legislaţia naţională şi cea europeană privind concediul de creştere a copilului abordând următoarele aspecte: noţiunea, durata, titularii concediului de creștere a copilului, condiţiile de acces la primirea indemnizaţiilor pe parcursul concediului de creştere a copilului, garanţiile juridice de care beneficiază salariaţii aflaţi în concediu de creştere a copilului. Cele expuse mai sus, precum şi tendinţa de concilierea a vieţii profesionale cu cea de familie a femeilor şi a bărbaţilor în condiţii de egalitate juridică determină actualitatea temei de cercetare.
  • Thumbnail Image
    Item
    EVOLUŢIA ISTORICĂ A DREPTULUI LA MUNCĂ AL FEMEILOR
    (CEP USM, 2013) Macovei, Tatiana
    De-a lungul timpului, femeile au avut drepturi legale mai puţine în domeniul muncii.Tradiţional, rolul femeilor era cel de soţie şi de mamă. Cu toate acestea, în sec. XIX o mare parte din femei au început să lucreze pe piaţa forţei de muncă. Condiţiile de muncă în fabricile de textile şi în magazinele de îmbrăcăminte erau dure şi periculoase. La moment, statele au adoptat cadrul legal care instituie limitarea duratei timpului de muncă pentru femei, precum şi îmbunătă ţirea condiţiilor de muncă pentru ele. Prezentul articol descrie istoria formării şi dezvoltării cadrului legal al dreptului la muncăal femeilor.