Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    RECONCEPTUALIZAREA IMPLICĂRII REPREZENTANȚILOR SOCIETĂȚII CIVILE ÎN PROCESUL DE AUTOADMINISTRARE A JUSTIȚIEI
    (CEP USM, 2021-12-08) Josanu, Cristina
    The new constitutional regulations, contemporary social and legal trends require a reassessment of the status of civil society representatives in the architecture of self-ad- ministration of justice. The issue in question is of particular importance not only for the national legal reality. The organization of civil society representatives involved in the process of self-administration of justice in the format of an association - an interaction platform, manifested through internal communication and collaboration with relevant professional organizations and civil society concerned, would make an essential contri- bution to building social trust in justice.
  • Thumbnail Image
    Item
    ÎNCADRAREA SOCIETĂŢII CIVILE ÎN PROCESUL DE AUTOADMINISTRARE A JUSTIŢIEI REALIZAT PRIN INSTITUŢIA CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2020) Negru, Andrei; Josanu, Cristina
    Problematica încadrării societăţii civile în procesul de autoadministrare a justiţiei este de o importanţă vitală pentru societatea și justiţia contemporană. Asigurarea transparenţei decizionale a Consiliului Superior al Magistraturii prin implicarea unui număr mai mare de membri – profesori titulari, în formatul de reprezentanţi ai societăţii civile – a fost unul din obiectivele reformei justiţiei naţionale. Anume argumentarea, calificarea coraportului de competenţe decizionale, ajustarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii la standardele de calitate internaţionale este scopul acestei intervenţii interpretative de natură doctrinară. Valorificarea corectă și eficientă a încadrării societăţii civile în ansamblul complex de autoadministrare a justiţiei contribuie la realizarea eficientă și clară a interacţiunii dintre diferite organe specializate care activează pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, păstrându-și capacitatea decizională proprie și coraportul cu organul superior de administrare a justiţiei.
  • Thumbnail Image
    Item
    ROLUL SOCIETĂȚII CIVILE ÎN VALORIFICAREA REFORMEI JUSTIȚIEI
    (CEP USM, 2019) Josanu, Cristina
    Reforma justiției reprezintă una dintre prioritățile politice promovate de Republica Moldova. Realizarea cu succes a acesteia depinde de o serie de factori, în primul rând, de implicarea deplină a reprezentanților instituțiilor din sectorul justiției, de voința fermă a factorilor de decizie, precum și de implicarea reprezentanților societății civile. Cooperarea dintre societatea civilă și instituțiile de drept duce la edificarea unui sector al justiției accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist și responsabil față de societate, care corespunde standardelor europene, asigură supremația legii și respectarea drepturilor omului. Ținând cont de contextul social, politic și juridic actual, în prezentul articol evidențiem rolul societății civile în procesul de valorificare a reformei justiției.