Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    PROTECȚIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE. O ECUAȚIE PENTRU RECONCEPTUALIZAREA DREPTULUI LA UN MEDIU SĂNĂTOS ÎN DREPTUL INTERNAȚIONAL
    (2023) Iordanov, Iordanca-Rodica; Roșca, Valentina
    Orice persoană are dreptul la o viață curată și sănătoasă și un mediu sănătos și durabil. Pe măsură ce drepturile omului și mediu sunt interdependente, un mediu curat, sănătos și durabil este absolut necesar pentru exercitarea unei game largi de drepturi ale omului. Totodată, pe tot globul pământesc, drepturile omului sunt afectate în mod negativ și încălcate drept consecință a schimbărilor climatice. De mai bine de jumătate de secol Dreptul internațional public în permanență este îmbunătățit cu un cadru normativ care garantează dreptul la un mediu sănătos. Mai mult ca atât, deja este stabilit faptul că drepturile omului au o conexiune indisolubilă cu mediul în care trăiește fiecare ființă umană. Astfel, orice daună cauzată mediului de către fiecare persoană în parte intervine în exercitarea drepturilor omului.
  • Thumbnail Image
    Item
    DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS: ROLUL MECANISMELOR CONVENȚIONALE DE MONITORIZARE
    (CEP USM, 2022) Iordanov, Iordanca-Rodica; Roşca, Valentin
    Un mediu sănătos este imperios să se bucure pe deplin de drepturile omului. Cu toate acestea, dacă abordăm domeniul drepturilor omului și legătura sa cu protecţia mediului, avem un „trident” unic, format din elemente inseparabile - drepturile omului și libertăţile fundamentale, sănătatea și protecţia mediului. Luând în consideraţie legătura dintre drepturile omului și protecţia mediului, putem susţine fără echivoc că mecanismele convenţionale de monitorizare din domeniul protecţiei mediului sunt relevante pentru studiul nostru și aplicabilitatea lor pe segmentul drepturilor omului. Un exemplu la acest capitol ar fi cadrul juridic internaţional privind evaluarea impactului asupra mediului (EIM) în zonele transfrontaliere. Un succes remarcabil în codificarea instituţiei EIM în dreptul internaţional a fost adoptarea Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în zonele transfrontaliere (Espoo, 25 februarie 1991). Pe lângă importanţa Convenţiei de la Espoo pentru protecţia mediului, apare și un mecanism „indirect” de garantare a dreptului la un mediu sănătos.