Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    AMENINŢAREA CU SĂVÂRŞIREA ACTULUI TERORIST – FORMĂ DE EXPRIMARE A INFRACŢIUNII PREVĂZUTĂ DE ALIN. (1) ART. 278 AL CODULUI PENAL
    (2018) Cojocaru, Violeta M.
    Studiul efectuat are drept scop analiza ameninţării cu săvârşirea actului terorist în calitate de formă de exprimare a infracţiunii prevăzută de art. 278 al Codului penal. Se arată că ameninţarea cu săvârşirea actului terorist poate îmbrăca doar forma activă, nu şi cea pasivă, de manifestare a conduitei infracţionale. Se argumentează că, pentru a fi aplicabilă norma de la alin. (1) art. 278 al Codului penal, ameninţarea trebuie să comporte un caracter real, adică să se exprime în realizarea unor acţiuni pregătitoare din care să rezulte intenţia de a comite actul terorist şi să provoace victimei temerea că aceasta poate fi pusă în execuţie. Se ajunge la concluzia că legiuitorul moldav, din considerente neclare, a decis, în mod artificial, să comaseze într-un singur articol două fapte prejudiciabile absolut distincte după gradul prejudiciabil, structură, moment de consumare, conţinutul obiectului juridic special etc. Este vorba de ameninţarea cu săvârşirea actului terorist şi săvârşirea actului terorist propriu-zis. Se observă că, în plan comparat, se atestă modele legislative suficiente care incriminează în norme separate ameninţarea cu săvârşirea actului terorist şi actul terorist propriu-zis. Totodată, se relevă şi faptul că unii legiuitori îmbrăţişează o poziţie intermediară, incriminând în norme distincte cele două fapte, stabilind însă pedepse similare pentru comiterea acestora.
  • Thumbnail Image
    Item
    SCOPUL ŞI MOTIVUL INFRACŢIUNILOR PREVĂZUTE LA art.278 CP RM (ACTUL TERORIST)
    (CEP USM, 2018) Cojocaru, Violeta M.
    În prezentul studiu sunt supuse analizei semnele secundare ale laturii subiective a infracţiunilor prevăzute la art.278 CP RM (actul terorist). Se demonstrează că la săvârşirea actelor teroriste făptuitorul poate tinde spre realizarea unor finalităţi atât de natură politică, cât şi apolitică (de exemplu, spre realizarea unor ţeluri de sorginte religioasă, culturală etc.). Se argumentează că intimidarea populaţiei unui stat sau a unei părţi din ea apare, în conjunctura art.278 CP RM, în postura de scop primar (iniţial) al infracţiunii. În acelaşi timp, silirea unui stat, a unei organizaţii internaţionale, a unei persoane juridice sau fizice să săvârşească sau să se abţină de la săvârşirea vreunei acţiuni, precum şi atragerea atenţiei societăţii asupra ideilor politice, religioase ori de altă natură ale făptuitorului evoluează pe post de scop final. În context,se subliniază că intimidarea populaţiei nu poate fi privită în calitate de finalitate de sine stătătoare. Se accentuează că,comparativ cu scopul infracţiunii, motivul nu constituie semn obligatoriu al actelor teroriste, nefiind stabilit expres în textul art.278 CP RM, precum şi nici nu este dedus în mod implicit.
  • Thumbnail Image
    Item
    ACTUL TERORIST SĂVÂRŞIT CU APLICAREA ARMELOR DE FOC SAU A SUBSTANŢELOR EXPLOZIVE (lit.c) alin.(2) art.278 CP RM)
    (CEP USM, 2017) Cojocaru, Violeta M.
    În prezentul studiu sunt analizate particularităţile actului terorist săvârşit cu aplicarea armelor de foc şi a substanţelor explozive. Se ajunge la concluzia că la lit.c) alin.(2) art.278 CP RM este consemnată o variantă-tip de infracţiune, nu însă o circumstanţă agravantă ataşabilă infracţiunii prevăzute la alin.(1) art.278 CP RM. Se arată că săvârşirea actului terorist cu aplicarea altor arme decât a celor de foc , precum şi a obiectelor folosite în calitate de armă pot forma mijloace de săvârşire a actului terorist prevăzut la alin.(1) art.278 CP RM. Se argumentează că în ipoteza în care realizarea manipulărilor ilegale cu arme de foc sau cu substanţe explozive constituie o contribuire la săvârşirea unei infracţiuni cu caracter terorist, cele comise sunt pasibile de răspundere penală în baza alin.(3) art.2791CP RM. Se arată că în legislaţiile penale ale majorităţii statelor ex-sovietice (cu excepţia Kârgâzstanului şi Kazahstanului) lipseşte diferenţierea răspunderii penalepentru săvârşirea exploziei cu utilizarea substanţelor explozive şi provocarea exploziei prin utilizarea altor mijloace. În final, este înaintată propunerea delege ferendade a fi exclusă lit.c) din alin.(2) art.278 CP RM.