Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    REGIMUL DE TUTELĂ ȘI MANDAT - MODALITĂȚI DE EXERCITARE A COMPETENȚELOR TERITORIALE ALE STATULUI ÎN DREPTUL INTERNAȚIONAL PUBLIC
    (2018) Cernomoreț, Sergiu; Cazacu, Doina
    Teritoriul este una dintre „marile noțiuni” de drept internațional, născută din necesitatea statelor de a-și repartiza competențele pe continentele europene și americane între secolele al XV-lea și al XVII-lea. În anumite perioade de timp, conceptul de „competență absolută” a statului asupra teritoriului său a suferit transformări. În acest sens, comunitatea internațională, prin intermediul organizațiilor internaționale, în scopul asigurării păcii și securității internaționale, a echilibrului dintre marile puteri și țări care abia își conturau suveranitatea, au instituit mecanisme internaționale de administrare a teritoriilor. În acest articol științific vom analiza regimul de mandat internațional și cel de tutelă internațională.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE STABILIRII COMPETENȚEI TERITORIALE A STATULUI ÎN DREPTUL INTERNAȚIONAL PUBLIC . PARTEA II
    (2016) Cazacu, Doina
    Prezentul articol este dedicat studiului modalităților de dobândire a competențelor teritoriale ale statului, prin prisma evoluției istorice, precum și din perspectiva practicii internaționale. Printre modalitățile de dobândire a competențelor teritoriale ale statului, care au evoluat de-a lungul istoriei, au fost analizate: ocupația așa-numitelor teritorii „fără stăpân”, aplicarea regimurilor de vasalitate, dreptul statelor la autodeterminare, cesiunea de teritoriu. În accepțiunea unor autori, reprezintă modalități de dobândire a competențelor teritoriale ale statului și arenda internațională a teritoriilor. Ca rezultat al apariției sau dispariției unor subiecți de drept internațional, s-au produs modificări teritoriale ale statelor, fiind aplicate regulile dreptului internațional privind succesiunea statelor.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE STABILIRII COMPETENȚEI TERITORIALE A STATULUI ÎN DREPTUL INTERNAȚIONAL PUBLIC . PARTEA I
    (2016) Cazacu, Doina
    Existența statului, ca subiect de drept internațional, este condiționată de întrunirea unuia dintre elementele sale de bază – suveranitatea. Competențele teritoriale ale statului reies anume din calitatea de suveran pe care o deține statul și care-i conferă o putere juridică de a cunoaște un fapt, de a legifera asupra anumitor domenii, de a lua o decizie, de a face un act, de a îndeplini o acțiune. Prezentul articol este dedicat studiului modalităților de dobândire a competențelor teritoriale ale statului, prin prisma evoluției istorice, precum și din perspectiva practicii internaționale.