Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    APĂRAREA DREPTURILOR, LIBERTĂȚILOR ȘI INTERESELOR ALTOR PERSOANE DE CĂTRE AUTORITĂȚILE PUBLICE, ORGANIZAȚII ŞI CETĂŢENI
    (CEP USM, 2022) Bănărescu, Iulia; Blinov, Anatolii
    În acest articol sunt abordate conceptele privind participarea la proces a autorităților publice, a organizatiilor și cetățenilor pentru apararea drepturilor, libertăților și intereselor altor persoane. Sunt evidențiate condițiile în baza cărora, potrivit art.73 alin.(1) CPC RM, în cazurile prevăzute de lege, autoritățile publice, organizațiile, persoanele fizice pot adresa în judecată acțiune (cerere) în apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale unor altor persoane, la cererea acestora sau în apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale unui număr nelimitat de persoane fizice. Iar în conformitate cu principiul disponibilității, procesul civil poate fi pornit în apărarea drepturilor și intereselor legitime numai de persoana interesată – subiect al raportului material litigios.
  • Thumbnail Image
    Item
    CORELAŢIA DINTRE TESTAMENT ŞI CONTRACTUL CU PRIVIRE LA MOŞTENIREA UNUI VIU
    (CEP USM, 2015) Bănărescu, Iulia
    În articol se întreprinde o analiză a corelaţiei dintre testament şi contractul cu privire la mo ştenirea unui viu. Cu referire la scopul urmărit de autorul actului juridic se precizează că testamentul este un act juridic cu titlu gratuit, deoarece testatorul dispune de averea sa fă ră a urmări scopul de a obţine de la moştenitorul testamentar vreun avantaj patrimonial, pe când prin încheierea unor astfel de contracte ambele părţi urmăresc obţinerea unor avantaje patrimoniale.
  • Thumbnail Image
    Item
    LOCUL DREPTULUI DE MOŞTENIRE ÎN SISTEMUL DREPTURILOR ŞI LIBERTĂŢILOR FUNDAMENTALE
    (CEP USM, 2015) Bănărescu, Iulia
    În articol se abordează locul dreptului de moştenire în ierarhia garanţiilor fundamentale. Luând în considerare că acesta derivă din dreptul de proprietate, autorul opinează că cea mai adecvată calificare a lui este cea de libertate fundamentală, deoarece dacă titularul dreptului de proprietate va fi îngrădit în posibilitatea de a dispune de bunurile sale pentru cauză de moarte, ar fi imposibilă realizarea dreptului de moştenire.
  • Thumbnail Image
    Item
    PRINCIPIUL CONFIDENŢIALITĂŢII TESTAMENTULUI
    (CEP USM, 2014) Bănărescu, Iulia
    Principiul confidenialităţii testamentului vine să asigure realizarea în mod corespunzător a voinţei testatorului în privinţa dispunerii de bunurile sale pentru cauză de moarte şi care este propriu numai succesiunii testamentare. Prin esenţa sa juridică, are ca scop să impună unele obligaţiuni persoanelor care, conform legislaţiei, au participat la întocmirea, modificarea sau revocarea testamentului, să păstreze aceast ă taină până la momentul deschiderii succesiunii testamentare.