Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    INTEGRITY OF ELECTIONS – A PRINCIPLE EDIFYING THE LEGITIMACY OF THE STATE REPRESENTATIVE POWER
    (2019) Arseni, Alexandru
    Poporul suveran îşi poate exercita dreptul său natural şi inalienabil de a legifera, delegându-l unor reprezentanţi desemnaţi după proceduri electorale. Problema care s-a pus şi se pune este de a găsi un mecanism juridico-statal cât mai eficace în a realiza acest scop, fără a atenta la suveranitatea naţională. Practica contemporană constituţională a dat răspuns la această întrebare prin elaborarea şi argumentarea sistemelor electorale capabile să nu rupă această legătură dintre suveranitatea naţională şi reprezentare. Urmează să elucidăm dacă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova se încadrează în această armonie.
  • Thumbnail Image
    Item
    SEPARAȚIA PUTERILOR - SPIRITUL EXERCITĂRII SUVERANITĂȚII NAȚIONALE PRIN REPREZENTARE
    (CEP USM, 2023) Arseni, Alexandru
    Edificarea și consolidarea statului de drept democratic în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate constituțional este posibilă prin asigurarea exercitării suveranității naționale prin reprezentare, doar prin sfântă aplicare a principiului separației puterilor în stat; mecanism în calea degenegrării spre despotism. În articolul se expune esența etimologiei precum și conceptul normativ al sintagmei ,,suveranitatea națională”, precum și proprietățile inerente ei. Totodată vom argumenta legătura dialectica dintre ,,suveranitatea națională” și principiul ,,separației puterilor” garanție a exercitării suveranității naționale prin reprezentare.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME ACTUALE ALE LEGISLAȚIEI ELECTORALE A REPUBLICII MOLDOVA: DIMENSIUNI POLITICO – JURIDICE
    (Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, 2019) Arseni, Alexandru; Rusandu, Ivan
    Poporul suveran își poate exercita dreptul său natural și inalienabil de a legifera delegându-l unor reprezentanţi desemnaţi după proceduri electorale. Problema care s-a pus și se pune este de a găsi un mecanism juridico-statal cât mai eficace în a realiza acest scop, fără a atenta la suveranitatea naţională. Practica contemporană constituţională a dat răspuns la această întrebare prin elaborarea și argumentarea sistemelor electorale capabile să nu rupă această legătură dintre suveranitatea naţională și reprezentare. Urmează să elucidăm dacă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova se încadrează în această armonie. Totodată, autorii au identificat problemele reglementării juridice a legislației naționale, care constată responsabilitatea pentru falsificarea rezultatelor alegerilor.