Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică / Faculty of Chemistry and Chemical Technology

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/5

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTINUTUL ŞI LEGITĂŢILE MIGRĂRII DIVERSELOR FORME EXISTENŢIONALE ALE CUPRULUI ŞI FIERULUI ÎN APELE BAZINULUI NISTRULUI DE JOS PE PARCURSUL ANILOR 2015-2022
    (Editura USM, 2023) Borodaev, Ruslan
    În capitol a fost studiată migrația de fier(III) și cupru(II) în apa secțiunii a fluviului Nistrului de Jos și a bazinului lui. Rezultatele studiului anilor 2015-2022 sunt prezentate în forma distribuției metalelor dintre formele de migrare în fluviu Nistru, Răut, Ichel, precum și în lacurile de acumulare Ghidighici și Danceni. Pentru fiecare obiect de apă naturală sunt prezentate, de asemenea, rezultatele modelării statistice unde sunt legate concentrațiile diferitelor forme de migrare a metalelor cu indicatori ai calității apei naturale. S-a stabilit că cuprul migrează prioritar sub forme coloidal-dizolvate și fier sub forme suspendate. Procesele radicalice de autopurificare a apei naturale sunt posibile în apa Nistrului cu participarea formelor coloidal-dizolvate a cuprului și în apa lacurilor de acumulare cu participarea formelor coloidal-dizolvate a fierului. Procesele de autopurificare chimică a apei afluentelor Nistrului (Răut, Ichel), probabil, au loc numai prin mecanismului ionmolecular.
  • Thumbnail Image
    Item
    EVALUAREA CAPACITĂȚII SISTEMULUI REDOX DE AUTOPURIFICARE A APELOR LACULUI DĂNCENI LA POLUAREA CU TIOLI ȘI VITAMINE
    (Editura USM, 2023) Bunduchi, Elena; Borodaev, Ruslan; Gladchi, Viorica; Lis, Angela
    Pe exemplul apelor lacului Dănceni și ale unor substanțe din grupul tiolilor (cisteina, glutationul) și a formelor farmaceutice ale vitaminelor din complexul B (B6, B9, B12), în concentrații care modelează situația de poluare în apele naturale, s-au efectuat cercetări pentru a stabili încărcătura de poluant care poate fi acceptată de apele naturale, astfel încât acestea să elimine poluarea și să-și mențină capacitatea de autopurificare. Procesele de autopurificare au fost monitorizate după parametri ca: pHul, gradul de saturație în oxigen, oxidabilitatea permanganatometrică, capacitatea de inhibiție. Cercetările au demonstrat că potențialul de autopurificare al sistemului acvatic natural devine vulnerabil la concentrațiile de tioli de ordinul ≥ 0.8·10-4 M, iar în cazul vitaminelor aceste concentrații constituie factori declanşatori ai situaţiei de „redoxtoxicitate” ireversibile în sistemele acvatice naturale.