Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială / Faculty of Psychology, Educational Sciences, Sociology and Social Work

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    INCLUZIUNEA SOCIO-PROFESIONALĂ A TINERILOR CU CES
    (2021) Toma, Mihaela
    În acest articol este abordată importanţa incluziunii din punct de vedere soci al, se face referire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, atitudinile manifestate asupra tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, implicarea acestora în diferite tipuri de activităţi la nivelul comunităţii locale încă din timpul şcolarizării, ce vor contribui, treptat, la incluziunea socială a acestora. Este esenţial şi modul de percepere a acestora de către membrii societăţii şi sprijinul acordat lor în efortul de a favoriza dezvoltarea unor sentimente de acceptare, toleranţă, empatie, formarea unor relaţii de prietenie, precum şi accesul, participarea şi implicarea în anumite activităţi socio-istorico-culturale cu ocazia celebrării diferitelor evenimente marcante pentru omenire. La nivel profesional, incluziunea tinerilor cu CES, care au absolvit zece clase în cadrul învăţământului special, constituie o problemă majoră în societatea contemporană, întrucât este scăzută rata de creare a noi locuri de muncă pe piaţa muncii, în general, iar pentru aceste cazuri, specifice, este necesară o abordare diferită, asigurarea adaptării unor condiţii de muncă optime, precum şi a programului de lucru, în raport cu tipul şi gradul dizabilităţii. De asemenea, este necesară aplicarea unui test Holland încă din timpul şcolarizării, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, pentru a identifica la tinerii cu dizabilităţi interesele şi aspiraţiile lor, domeniul şi profesia spre care se orientează în corelaţie directă cu abilităţile, aptitudinile, priceperile, deprinderile şi competenţele formate, respectiv capacitatea de a aplica în practică cunoştinţele teoretice asimilate pe parcursul traseului educaţional, pentru a rezolva unele situaţii-problemă sau unele conflicte minore ce pot să apară între angajaţi. Pe parcursul traseului educaţional, personalul didactic, în cadrul activităţilor extracurriculare, pot desfăşura activităţi de voluntariat cu elevii în anumite fabrici, instituţii private, unde să exerseze, să înveţe etapele de lucru, să execute câteva ore de lucru săptămânal, în practică, pentru a se obişnui cu modul de lucru, să interacţioneze cu ceilalţi angajaţi, să îşi testeze rezistenţa la efort fizic, răbdarea în a finaliza sarcina dată, monitorizarea comportamentului în timpul lucrului individual sau în echipă, respectarea regulilor propuse şi a programului de lucru stabilit, ceea ce îl vor ajuta ulterior să se integreze mai uşor la locul de muncă pe care îl va obţine după finalizarea studiilor. Se remarcă nevoia de consiliere psihologică din partea unui specialist şi de servicii medicale permanente, evidenţierea beneficiior pe care le au angajatorii în urma angajării unui anumit număr de persoane cu dizabilităţi, dar şi identificarea avantajelor pe care le au tinerii cu dizabilităţi prin încadrarea lor profesională, a dezavantajelor şi riscurilor ce pot să intervină pentru ceilalţi angajaţi.
  • Thumbnail Image
    Item
    SOCIAL INCLUSION OF CHILDREN WITH HEARING IMPAIRMENTS - AN IMPORTANT VECTOR IN QUALITY INCLUSIVE EDUCATION
    (Print-Caro, 2021) Adașan, Doina
    The success of educational inclusion depends on the ability of actors to build a social network which would allow the observance of the principle of inclusion at various stages of life, would ensure a quality instructional process. The society recognized and accepted the creation of conditions for the integration of children with disabilities - approaching disability through the prism of social philosophy. In the attempt to receive the children with hearing impairments, it is necessary to eliminate the forms of discrimination, to acquire values: empathy in the face of differences, tolerance and respect for each other. Unconditional recognition of the human value, building an effective partnership, involving the potential of the family are essential factors in achieving the process of quality social and educational inclusion.
  • Thumbnail Image
    Item
    MANAGEMETUL EDUCAȚIEI INCLUZIVE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
    (Print-Caro, 2023) Pavaloi, Andrei; Bădărău, Elena
    Scopul acestui articol constă în argumentarea teoretică și practică, precum și elaborarea unor recomandări privind integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în procesul de învățământ. Scopul s-a realizat prin următoarele obiective: fоrmarea viziunii de ansamblu asupra celor mai impоrtante concepte, definiții, рrincipii privind educația incluzivă și asupra cadrului legislativ și de pоlitici în dоmeniu; achiziționarea de cunoștințe și formаrea capacității de orientare în nivelurile mаnagementului educației incluzive și de dеterminare a rolurilor și rеsрonsabilităților subiecților implicați în implementarea educației de calitate; familiarizаrea cu рarticularitățile de dezvoltare a copilului cu cerințe educaționale sрeciale și cu modalitățile de valоrificare a acestora în рrocesul incluziunii; cunoașterea și înțelegerea еsenței și modalităților de рroiectare/elaborare/aplicare a аdaptărilor în рrocesul incluziunii copiilor cu cerințe educaționale speciale, la nivеl de municiрiu; fоrmarea comрetențelor de identificare, proiectare și aрlicare a celor mai adecvate tehnоlogii didаctice în organizarea рrocesului educațional incluziv, în cadrul Direcției Generаle Еducație, Tineret și Sport a Cоnsiliului Municipаl Chișinău.
  • Thumbnail Image
    Item
    SPECIFICUL INCLUZIUNII SOCIOEDUCAŢIONALE A COPIILOR CU TULBURĂRI DIN SPECTRUL (Studiu realizat la centrul de zi „ATENŢIE”)
    (CEP USM, 2022) Verdeş, Iulia
    The article includes the analysis of the methods of socio-educational intervention în autism spectrum disorders. According to statistical data from 2021, 750 people with au tism are registered in the Republic of Moldova, out of which 466 children. Autism is a lifelong developmental disability which affects how people communicate and interact with the world. Children with autism spectrum disorders have an urgent need for help, and sup- port and rehabilitation services are an indispensable form of social policy in contemporary societies.