Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială / Faculty of Psychology, Educational Sciences, Sociology and Social Work

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 13
  • Thumbnail Image
    Item
    Value orientations of adolescents from the perspective of psychosocial factors
    (CEP USM, 2024) Paladi, Oxana; Cheptene, Victoria
    This article presents some of the authors’ conceptions of values and value orientations. We note that the given paper contains only a sequence of the research carried out on the subject of „Emotional intelligence and value orientations in adolescents” in which value orientations are described in accordance with the results obtained following the administration of the Value Orientations Test, developed by M. Rokeach. This tool determines two types of values, namely: terminal values, represented by ideals or goals, and instrumental values, designated by modes of conduct. The experimental group consists of 341 teenagers. Taking into account that internalization of values promoted by the sociocultural context in which adolescents live is dependent on several factors, we considered it necessary to identify the value orientations of adolescents from the perspective of psychosocial factors: gender, environment of origin. The analysis of the results of the descriptive statistics shows differences both in the male/female subjects and in the subjects from the urban/rural environment, for the terminal value orientations and instrumental value orientations.
  • Thumbnail Image
    Item
    FACILITAREA ADAPTĂRII PSIHOSOCIALE LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI: GHID METODIC
    (Editura USM, 2024) Paladi, Oxana
    Lucrarea prezintă o sinteză a conceptului de adaptare psihosocială din perspectivă teoretică și praxiologică. Astfel, dimensiunea teoretică reliefează conceptele de adaptare, adaptare psihologică, adaptare socială, adaptare psihosocială, adaptabilitate psihosocială, caracteristicile nivelurilor adaptării psihosociale, precum și relațiile adaptării psihosociale cu dimensiunile de personalitate. Componenta praxiologică din lucrare reliefează instrumentele psihometrice ale adaptării psihosociale, precum și cadrul formativ de facilitare. Ghidul metodic Facilitarea adaptării psihosociale la vârsta adolescenței este destinat studenților facultăților de psihologie și pedagogie, psihologilor, cadrelor didactice, formatorilor, cercetătorilor, părinților, adolescenților care au în calitate de obiectiv facilitarea adaptării psihosociale. a adaptării psihosociale la vârsta adolescenței.
  • Thumbnail Image
    Item
    CARACTERISTICI ALE NIVELURILOR DE MANIFESTARE A VOINȚEI LA ELEVI
    (CEP USM, 2022-11-29) Paladi, Oxana; Lungu, Tatiana
    Articolul relevă rezultatele unui studiu constatativ, realizat pe un eşantion de elevi din instituţii de învăţământ general din Republica Moldova, care are ca scop evidenţierea nivelurilor de manifestare a voinţei în funcție de factorii: gen, vârstă şi mediul de provenienţă. Punctul de pornire în studierea voinţei, care reprezintă unul dintre nivelurile cele mai înalte ale reglajului psihic, cel mai complex şi mai fragil, sunt cercetările ştiinţifice din domeniul psihologiei la nivel naţional şi internaţional, care evidenţiază tot mai strident necesitatea aprofundării studierii acestui proces. În pofida semnificației sale teoretice și practice, problema privind voința la elevi nu și-a găsit încă justificarea științifică corespunzătoare în spațiul nostru sociocultural, fapt ce argumentează problema de cercetare a demersului investigativ.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROFILUL PROFESIONAL DE PERSONALITATE AL STUDENŢILOR DIN PERSPECTIVA NIVELULUI DE DEZVOLTARE A INTELIGENŢEI SOCIALE
    (CEP USM, 2022-11-29) Paladi, Oxana; Ilicciev, Maxim
    În prezent, instituțiile de învățământ oferă o multitudine de posibilități de a obține diverse cunoștințe de natură profesională, fără a se concentra pe probleme serioase de interacțiune (în cazul studenților). În condițiile actualului mediu social în continuă schimbare, fiecare își dorește să găsească un loc potrivit în cadrul societății căreia îi aparține, un loc în care să-și poată demonstra potențialul și unde acesta să fie exploatat, unde se va simți apreciat și în siguranță, unde își va putea continua evoluția psihosocială, plină de satisfacții personale. Astfel, ne-am propus să cercetăm studenții din învățământul superior, din perspectiva relației dintre profilul profesional de personalitate și nivelul de dezvoltare a inteligenței sociale, fapt ce ne-a permis să dezvoltăm un model explicativ al raportului dat.
  • Thumbnail Image
    Item
    CADRUL FORMATIV DE FACILITARE A ADAPTĂRII PSIHOSOCIALE LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI
    (CEP USM, 2022-11-29) Paladi, Oxana
    În articol este descris cadrul formativ de facilitare a adaptării psihosociale la vârsta adolescenței, prin valorile experimentale comparate la etapele de test-retest, în cadrul experimentului formativ, pentru adaptarea psihosocială, adaptabilitatea psihosocială și componentele: acceptare de sine, acceptarea celorlalți, confort emoțional, internalitate, tendințe de dominare. Se prezintă scopul programului formativ „Facilitarea adaptării psihosociale a adolescentului”, descrierea eșantionului, modul de selectare a adolescenților pentru grupul experimental și grupul de control, precum și unele detalii cu privire la ședințele realizate în cadrul trainingului (perioada, durata). Rezultatele incluse în lucrare demonstrează că aplicarea acţiunilor organizate în scopul facilitării și accelerării adaptării psihosociale a personalităţii adolescentului au adus la majorarea indicilor medii obținuți pentru adaptarea psihosocială și adaptabilitatea psihosocială, în grupul experimental, ceea ce a făcut să deducem confirmarea ipotezei, conform căreia am presupus că aplicând programe de intervenţie psihologică poate fi facilitată adaptarea psihosocială la vârsta adolescenței. Astfel, constatăm impactul pozitiv al programului cercetării asupra factorilor care reliefează dimensiunile: motivațională și valorică, a controlului, metacognitivă, emoțional-reglatorie, de evaluare și autoevaluare.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITATI ALE ADAPTĂRII PSIHOSOCIALE A ADOLESCENȚILOR DIN PERSPECTIVA STĂRII DE SĂNĂTATE
    (CEP USM, 2023) Paladi, Oxana; Cojocaru, Viorica
    În articol sunt prezentate unele rezultate ale cercetării realizate la subiectul adaptării psihosociale a adolescenților cu dizabilități fizice. În acest context, sunt descrise atât conceptul de adaptare psihosocială, cât și conceptul de dizabilitate. Conform demersului cercetării realizate au fost valorificate instrumente psihometrice conform cărora au fost identificate particularitățile adaptării psihosociale a adolescenților cu dizabilități fizice. De altfel, pentru studiul realizat, am considerat important să identificăm raportul dintre variabilele cercetării precum indicii generali ai adaptării psihosociale, scala deznădejde, probleme afective, probleme de anxietate, acuze somatice, probleme de atenție, probleme ale comportamentului opozant, probleme de conduită, componentele autoaprecierii și - factorii psihosociali ce ţin de procesul de adaptare psihosocială a adolescenţilor cu dizabilităţi fizice. În această lucrare vom descrie doar raportul dintre variabilele enumerate și starea de sănătate (cu dizabilitate/fără dizabilitate) a adolescenților, dar, în general, cercetarea realizată face referință și la alți factori: mediul de reședință, tipul de dizabilitate, modul de studii.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONȚINUTUL ȘI CARACTERISTICILE ORIENTĂRILOR VALORICE LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI
    (CEP USM, 2022) Paladi, Oxana
    În articol este prezentată teoria elaborată de М.Rokeach cu privire la orientările valorice, inclusiv descrierea valorilor terminale (viaţă activă, înţelepciunea vieţii, sănătate, muncă interesantă, frumuseţea naturii şi a artei, dragoste, bunăstare materială, prieteni buni și fideli, apreciere socială, cunoaştere, viaţă productivă, dezvoltare continuă, distracţii, libertate, viaţă familială fericită, fericirea altora, creaţie, încredere în sine) și a valorilor instrumentale (acurateţe, educaţie, exigenţe înalte, energie de viaţă, executivitate, independenţă, intransingenţă faţă de sine şi alţii, studii, responsabilitate, raţionalism, autocontrol, curaj în susţinerea opiniei proprii, a convingerilor, voinţă, toleranţă, viziuni largi, onestitate, eficacitate în activitate, delicateţe). Autorii subliniază că valorile se plasează în centrul sferei motivaţionale determinând atitudinile, judecăţile şi acţiunile persoanei; valorile redau preferințe sau principii care definesc principalele orientări ale acțiunii umane, care orientează și legitimează regulile vieții sociale. Lucrarea cuprinde rezultatele obținute în cercetarea efectuată cu referire la viziunile adolescenților despre conceptele de valori și orientări valorice care reliefează conținutul și carac- teristicile acestora.
  • Thumbnail Image
    Item
    ROLUL VOINȚEI ÎN DIRIJAREA COMPORTAMENTELOR ȘI ACTIVITĂȚII DE ÎNVĂȚARE LA ELEVI
    (CEP USM, 2020) Paladi, Oxana; Lungu, Tatiana
    Articolul constituie un important reper în cunoașterea și înțelegerea rolului voinței în dirijarea comportamentelor și activității de învățare la elevi. Premisa de plecare reprezintă conceptul de voință ca proces de reglare a comportamentului, care determină capacitatea unei persoane de a se mobiliza, concentra și de a-și orienta energia psihonervoasă pentru realizarea scopului propus. În acest demers științific sunt abord ate dimensiuni precum: semnificația actului voluntar și a efortului voluntar; etapele/fazele actului vol untar, teorii asupra actului voluntar; calitățile voinței, abordări care fundamentează importanța voinței în asigurarea succesului școlar. Totodată, voința se formează pe parcursul vieții și pentru a obține rezultatele dorite ea trebuie exersată prin activități și prin exercitare permanentă de eforturi voluntare de diversă intensitate, conturându-se anumite calități care se manifestă în trăsături de personalitate.
  • Thumbnail Image
    Item
    CARACTERISTICI ALE COMPONENTELOR ADAPTĂRII PSIHOSOCIALE
    (CEP USM, 2020) Paladi, Oxana
    În articol sunt prezentate caracteristicile adaptării psihosociale și ale componentelor acesteia.Sunt descrise profilurile personalității adolescentului care denotă adaptabilitate și inadaptabilitate, precum și factorii: mitomanie / falsitate, acceptare de sine /neacceptare de sine;acceptarea celorlalți/neacceptarea celorlalți;confort emoțional/ disconfort emoțional;controlintern/control extern;dominare/supunere; evitarea problemelor.