Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială / Faculty of Psychology, Educational Sciences, Sociology and Social Work

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Relationship between anxiety and glycated hemoglobin in adolescents with type 1 diabetes
    (CEP USM, 2024) Condrea, Victoria
    This study examines the correlations between physiological and psychological parameters in teenagers with type 1 diabetes. Notably, increased HbA1c levels, indicating poorer glycemic control, are significantly associated with heightened general and school-related anxiety. Such anxiety could stem from the daily pressures of disease management and fear of acute complications, particularly in school settings. Older teenagers and those with longer disease duration exhibit less frustration related to success, potentially due to improved coping mechanisms and disease familiarity. Moreover, higher HbA1c is linked to perceived lower physiological robustness. The study also finds that age inversely correlates with anxiety about teacher relationships, suggesting maturation reduces such concerns. These findings underscore the complex interplay between diabetes management, age, and psychological well being in adolescents.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENȚA ANXIETĂȚII ASUPRA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR
    (2021) Condrea, Victoria
    Efectul anxietății asupra aportului alimentar al oamenilor a fost investigat printr-o serie de studii de laborator, clinice și transversale. Cu toate acestea, mai puține studii au examinat potențialele asocieri dintre anxietate și tiparele alimentare generale. Această lucrare de cercetare se concentrează pe fenomenul tulburărilor de comportament alimentar la persoanele cu anxietate. În majoritatea cazurilor, anxietatea nu este singurul lucru de care suferă un bărbat sau o femeie, este adesea în comorbiditate cu o tulburare de alimentație [1]. Scopul prezentului studiu a fost de a prezenta manifestările tiparelor alimentare în relație cu anxietatea la un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți moldoveni. Această lucrare explorează variabile legate de obiceiurile alimentare, cum ar fi: regim alimentar, apetit persistent, autorecompensa prin mâncare gustoasă, prezența furiei în cazul înfometării, vina după consumarea unui produs nesănătos, abuz alimentar pe fon de stres. Am descoperit că subiecții cu un nivel scăzut de tulburare de anxietate adoptă obiceiuri alimentare mai sănătoase decât indivizii cu un nivel ridicat de anxietate.