Institute de Cercetare / Research Institutes
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13367
Browse
2 results
Search Results
Item Biological and agricultural characterization of introduced variety „Weiki” (Actinidia arguta planch) in Georgia(CEP USM, 2024) Bobokashvili, Zviad; Maglakelidze, Elene; Kvaliasvili, VazhaToday, the most important task of agricultural development, along with traditional crops, is to facilitate the introduction and testing of highly adaptive crops with a competitive advantage in the country, such as Kiwiberry. The article presents the first study of the biological and agricultural properties of the "Baby Kiwi" variety (Actinidia arguta Planch.) Weiki in Georgia. It evaluates the adaptability of Kiwi plants to the environmental and climatic conditions of Eastern Georgia. The research was carried out in a collection orchard located in one of the leading fruit-growing regions of Georgia, Shida (Inner) Kartli (village Jighaura, Saguramo, Mtskheta municipality), and belongs to the LEPL ScientificResearch Center of Agriculture (SRCA) from 2019 to 2023.Item PARTICULARS OF GROWTH AND DEVELOPMENT AT LYCIUM BARBARUM L. “ALExANDRU CIUBOTARU” IN THE NATIONAL BOTANICAL GARDEN(CEP USM, 2024) Tabăra, Maria; Chiorchina, Nina; Onika, Elisaveta; Kutkovski-Mushtuk, Alina; Roshca, Ion; Trofim, MarianaSunt descrise particularitățile de creștere și dezvoltare ale taxonilor de Lycium barbarum L. ′New Big′, ′Amber Sweer′ în Grădina Națională Botanică (Institutul) „Alexandru Ciubotaru”, a Universității de Stat din Moldova. Acești arbuști cresc bine, înfloresc, fructifică, se pot utiliza ca plante fructifere, medicinale, meliferă, cu înflorire de lungă durată și ornamentale. Fructele sunt delicioase, ecologice, cu efecte terapeutice benefice, bogate în substanțe biologice prețioase, în condițiile Republicii Moldova se coc treptat din iulie până în octombrie în funcție de condițiile climatice. Se disting prin conținutul ridicat și variat în produși bioactivi care poate servi ca materie primă autohtonă, pentru industria alimentară și farmaceutică. Taxonii cercetați se disting după nuanța culorii petalelor florilor, dimensiunile, și culoarea fructelor. Ei se multiplică prin microclonare şi vegetativ – prin marcotaj, butași semilignificați și lignificați, pentru a păstra proprietățile calitative ale plantei mamă.