Browsing by Author "Moșneaga, Alisa"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Influenţa factorilor fizici asupra creşterii culturilor de grâu şi porumb [Articol](CEP USM, 2015) Lozovanu, Petru; Moșneaga, AlisaÎn lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitoare la stimularea procesului de germinare şi creştere prin tratarea seminţelor cu radiaţie laser, lumină polarizată, ozon, clusteri de carbon şi tratarea termică la temperatura azotului lichid (-196°C). Pentru seminţele supuse încercărilor umiditatea efectivă de 6-10% a fost stabilită prin metoda sublimă rii în vid la presiunea de 10-2 Torri. Pentru încercări experimentale în lucrare este utilizată apă prelucrată termic în limitele de temperatură -18÷20°C. În calitate de stimulator se evidenţiază posibilitatea utilizării tratamentului termic până la temperaturi suprajoase, cu viteza de răcire de 10-90°C/s şi de încălzire a acestora în flux de aer cald la temperatura de 40°C.Item METODE DE STIMULARE A ACTIVITĂȚII BIOLOGICE A CULTURILOR AGRICOLE CU FACTORI FIZICI(CEP USM, 2024) Moșneaga, Alisa; Lozovanu, PetruThe paper presents the technology and results of the biostimulation of some species of agricultural crops with physical factors, such as laser radiation of 532 and 628 nm, acoustic frequencies within the range of 0.1-9 kHz, low-intensity electric fields, ozonated liquids and immersion with composite materials , based on carbon nanoclusters, clay and lignocellulose. Studies have shown that physical factors, which are harmless, can offer unique advantages for seed processing, along with addressing growing concerns about the use of harmful pesticides. Thus, seed biostimulation with physical factors improved the germination energy and germination rate by up to 35% compared to the control group.Item Metode fizice de remediere a însuşirilor degradate ale solului şi sporirea creşterii culturilor agricole [Articol](CEP USM, 2016) Moșneaga, AlisaEste prezentat un studiu al lucrărilor ştiinţifice care abordează problema privind crearea de noi metode de tratare ecologicăşi nestresantă a culturilor agricole, în toate stadiile de dezvoltare, pentru reducerea perioadei de germinare şi creştere, sporind rezistenţa culturilor la influenţa factorilor exteriori şi randamentul producţiei.