Browsing by Author "Covaci, Ecaterina"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item CINETICA OXIDĂRII FORŢATE A ULEIURILOR DE FLOAREA SOARELUI, SEMINŢE DE STRUGURI, NUC, PORUMB SUB ACŢIUNEA DIFERITOR FACTORI(Editura USM, 2023) Sturza, Rodica; Druță, Raisa; Covaci, Ecaterina; Subotin, IurieÎn prezentul studiu s-a analizat influenţa factorului termic şi acţiunea unor antioxidanți în calitate de inhibitori ai oxidării uleiului din semințe de struguri, nuci și germeni de porumb. Oxidarea a fost studiată în regim forțat timp de 700 h, prin adăugare de peroxid de hidrogen și ioni de Cu2+. Au fost stabilite condiţiile optime ale procesului de oxidare accelerată în sistemele analizate. Progresul oxidării lipidelor a fost evaluat prin măsurarea valorii peroxidului (PV) și a dienelor și trienelor conjugate (CD, CT). Au fost identificați o serie de produși secundari ai oxidării lipidelor: hexanal, octanal și hidroxi-nonadienal. A fost monitorizată intensitatea formării acestor compuși în timpul oxidării. De asemenea s-a studiat efectul stabilizator al extractelor lipofile din două tipuri de fructe de pădure, cătină și măceșe, asupra uleiului de floarea soarelui. Această cercetare a inclus analiza produselor și mecanismelor de oxidare a uleiului de floarea-soarelui, inclusiv determinarea modificărilor chimice care apar în procesul de oxidare a lipidelor prin LC-MS/MS folosind ionizarea electrospray în mod negativ și pozitiv.Item ENHANCING POLYPHENOL DELIVERY SYSTEMS FOR EFFECTIVE CHRONIC KIDNEY DISEASE MANAGEMENT(Editura USM, 2024) Raischi, Viorica; Covaci, Ecaterina; Filip, Lorena; Hegheș, Simona-Codruța; Neumann, OaraNature provided the inspiration and the ingredients for therapeutic medicine. More than 50% of all current medicinal drugs are made from herbal plants, roots, and fruits. According to the World Health Organization, 75% of the world's population uses plant-based medicine. These products contain only purified ingredients that may reduce the final product's antioxidant, antibacterial, and antimicrobial properties. Therefore, we aim to develop a method of extraction that may stabilize the antioxidant properties of the product. Polyphenols are organic compounds found in fruits and vegetables such as onions, grapes, berries, cherries, broccoli, and citrus. Polyphenols exhibit significant antibacterial and antimicrobial activity, antihypertensive and vasodilator effects, and antihypercholesterolemic and antiatherosclerotic activities. Conventional extraction methods, such as ultrasound-assisted extraction, solvent extraction, supercritical fluid extraction, or microwaveassisted extraction, use solvents with different polarities (ethanol, methanol, water, and chloroform) or elevated temperatures. Here, we developed a method of extraction and stabilization that involves an alcoholic solution and plantbased stabilizers.Item THE INFLUENCE OF TOMATIN BAC ON THE PROCESS OF ALCOHOLIC FERMENTATION OF WASTE BIOMAS(CEP USM, 2022-09-29) Tașca, Corina; Duca, Gheorghe; Covaci, EcaterinaItem POLIFENOLII DIN VINURILE MOLDOVENEȘTI ȘI IMPLICAREA LOR ÎN PROCESE ANTIOXIDANTE ȘI ANTI-STRES(Editura USM, 2023) Druța, Raisa; Duca, Gheorghe; Sturza, Rodica; Covaci, Ecaterina; Subotin, IuriePrezentul studiu analizează proprietățile antioxidante și anti-stres corelate polifenolilor din struguri și vin, precum și impactul lor asupra proceselor oxidative din alimente, care afectează diferite clase de compuși: acizii grași, vitamine, aminoacizi. Sunt detaliate compoziția, activitatea antioxidantă și mecanismele posibile de reacție ale flavonoidelor, flavonolilor, flavonelor, antocianiadinelor. A fost cercetată compoziția polifenolilor individuali și activitatea antioxidantă a vinurilor moldovenești de soiuri autohtone. S-a constatat, că vinurile moldovenești autohtone: roșii - Rară Neagră, Fetească Neagră și albe - Feteasca Albă, Feteasca Regală, Viorica prezintă surse veritabile de compuși bioactivi, cu capacitate antioxidantă importantă. Dintre polifenolii importanți, compușii majoritari determinați în toate probele au fost acidul galic, resveratrolul, acidul cafeic, catehina, epicatehina și procianidinele.