Browsing by Author "Bulat, Olga"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Item ALIMENTAȚIA CA FACTOR AL MENȚINERII HOMEOSTAZIEI IMUNE(CEP USM, 2024) Bulat, OlgaImmune homeostasis is a balance between immunological tolerance and inflammatory immune responses, which is a key factor in maintaining the health of the body. Many endo and exogenous factors affect immune homeostasis. One such factor is nutrition. Macro and micronutrients found in food products in turn affect all body systems, including the immune system. This article analyzes the data in order to identify the main macro and microelements involved in maintaining immune homeostasis. It was found that nutrients, from which proteins, fats, carbohydrates can be isolated as macronutrients, as well as vitamins A, groups B, C, D, E, zinc, selenium, copper from micronutrients, more or less affect congenital and acquired immunity.Item CAUZELE ESENȚIALE ALE STRESULUI OXIDATIV AL SPERMATOZOIZILOR ȘI FACTORII CE INDUC STRESUL OXIDATIV ȘI AFECTEAZĂ NEGATIV SPERMATOGENEZA(CEP USM, 2024) Bulat, OlgaRecently, male infertility is increasing. According to statistical data published by the World Health Organization, about 17.5% of the adults suffer from infertility, which means, roughly every sixth person in the world. The oxidative stress, which negatively affects spermatogenesis is one of the causes of infertility. Spermatogenesis is a difficult, highly sensitive process of cell diffe rentiation; different body systems participate in its regulation. Violations of any connection affect the process of spermatogenesis and ultimately affect sperm parameters. The article presents the scientific data on the causes and factors that induce oxidative stress and negatively affect sperma togenesis. The factors favoring its development are numerous, among the most common factors are: inflammation, testicular torsion, increased temperature in the scrotum, varicocele, diabetes, hyperthyroidism, toxins, ionizing radiation, age, sperm freezing.Item EXPERIENŢA SOCIALĂ DIN ONTOGENEZA POSTNATALĂ TIMPURIE CA FACTOR DETERMINANT AL FORMĂRII SĂNĂTĂŢII PSIHICE(CEP USM, 2014) Ştirbu, Eugeniu; Bulat, Olga; Corlăteanu, Alexandr; Dudnic, EugeniuItem Impactul macro- și micronutrienților asupra statutului imun [Articol](CEP USM, 2025) Bulat, OlgaAlimentația este un proces esențial în menținerea sănătății organismului. Macronutrienții (proteinele, glucidele și lipidele) și micronutrienții (vitaminele, mineralele și substanțele biologic active) stau la baza tuturor proceselor organismelor vii. Aportul redus sau excesiv al nutrienților poate cauza diferite dereglări funcționale și structurale ale organelor și sistemelor de organe, inclusiv și ale sistemului imunitar. Studierea influenței acestor nutrienți asupra sistemului imunitar în ansamblu, precum și asupra parametrilor statului imun, va oferi o oportunitate de a modifica indicatorii statutului imun, prin activarea sau suprimarea anumitor funcții ale sistemului imunitar după necesitate prin intermediul rațiilor alimentare individualizate.Item NFLUENȚA FACTORILOR DE STRES ASUPRA FERTILITĂȚII MASCULINE(CEP USM, 2022-11-10) Bulat, OlgaItem Specificul activităţii sistemului imun în perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor [Rezumat](2025) Bulat, Olga; Furdui, Teodor (conducător științific)Scopul lucrării constă în stabilirea specificului modificării statutului imun la șobolanii din perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor la influența rațiilor alimentare cu diferită structură a macronutrienților fără și în asociere cu imunomodulatorul BioR. Obiectivele lucrării: 1. Studierea influenței rațiilor alimentare preponderent bogate în proteine, glucide și lipide fără și în asociere cu BioR asupra masei corporale la șobolanii din perioada de funcționare stabilă a organelor și sistemelor vitale. 2. Determinarea modificării masei corporale la șobolanii din perioada de diminuare a funcțiilor și degradării organismului întreținuți cu rații alimentare preponderent bogate în proteine, glucide și lipide fără și în asociere cu BioR. 3. Stabilirea impactului diferitor rații alimentare fără și în asociere cu BioR asupra statutului imun la șobolanii maturi. 4. Evidențierea variabilității statutului imun la șobolanii senili la administrarea diverselor rații alimentare fără și cu BioR. 5. Elucidarea comparativă a manifestărilor de vârstă a statutului imun la șobolanii din perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor. Ipoteza de cercetare. Rațiile alimentare cu diferită structură a macronutrienților în asociere cu imunomodulatori pot fi utilizate pentru a influența verigile sistemului imun în diverse perioade de vârstă prin activarea și / sau inhibarea indicilor acestuia, ceea ce ar permite stoparea diminuării premature a funcțiilor organismului.Item Specificul activităţii sistemului imun în perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor [Teză](2025) Bulat, Olga; Furdui, Teodor (conducător științific)Scopul lucrării constă în stabilirea specificului modificării statutului imun la șobolanii din perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor la influența raţiilor alimentare cu diferită structură a macronutrienților fără și în asociere cu imunomodulatorul BioR. Obiectivele lucrării. Studierea influenței rațiilor alimentare preponderent bogate în proteine, glucide și lipide fără și în asociere cu BioR asupra masei corporale la șobolanii din perioada de funcționare stabilă a organelor și sistemelor vitale; Determinarea modificării masei corporale la șobolanii din perioada de diminuare a funcțiilor și degradării organismului întreținuți cu rații alimentare preponderent bogate în proteine, glucide și lipide fără și în asociere cu BioR; Stabilirea impactului diferitor rații alimentare fără și în asociere cu BioR asupra statutului imun la șobolanii maturi; Evidențierea variabilității statutului imun la șobolanii senili la administrarea diverselor rații alimentare fără și cu BioR; Elucidarea comparativă a manifestărilor de vârstă a statutului imun la șobolanii din perioadele de funcționare stabilă și diminuare a funcțiilor. Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în stabilirea datelor noi referitor la: efectul diferit al influenței uneia și aceleiași structuri a rațiilor alimentare în diverse perioade ontogenetice ale animalului, cu excepția celor bogate în lipide; impactul imunomodulatorului BioR asupra intensificării proceselor antiinflamatorii prin creșterea conținutului de IL-10 și inhibarea celor proinflamatorii prin scăderea IL-1 și IL-6; rațiile alimentare preponderent bogate în glucide și lipide fără și în asociere cu BioR cu efect esențial la sporirea IgM și IgG la șobolanii din perioada de diminuare a funcțiilor și de degradare a organismului și neesențial pentru acestea la cei din perioada funcționării stabile; conținutul de T-limfocite la șobolanii maturi dependent de rațiile preponderent bogate în glucide și lipide și de conținutul lor de proteine (7-10 %), care provoacă inhibarea semnificativă a sintezei acestora și sporirea conținutului lor prin administrarea BioR; activarea esențială a imunității celulare la animalele din perioada de diminuare a funcțiilor și de degradare a organismului prin administrarea atât a rației alimentare preponderent bogate în proteine, cât și a celor bogate în glucide și lipide.