Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Cadrul politico-juridic al republicii moldova privind securitatea naţională
    (2025) Gupal, Vitalina; Cebotari, Svetlana
    This article is dedicated to the analysis of the phenomenon of the security environment of the Republic of Moldova in the context of geopolitical evolution. Ensuring national security in all areas of state activity is one of the imperatives of its existence as a sovereign and independent subject in relation to other states in world politics. In this context, the measures undertaken by the Republic of Moldova in order to create the national security system, and its materialization through the formation of the normative framework and the empowered structures, are presented.
  • Thumbnail Image
    Item
    EXTINDEREA UE ÎN BALCANII DE VEST: NOI PROVOCĂRI
    (CEP USM, 2024) Silistrari, Alfred
    Articolul examinează fezabilitatea aderării țărilor din Balcani la UE. Pentru moment, încercarea de a regândi extinderea ca instrument al politicii de securitate nu pare să producă schimbări semnificative. Există un pesimism înrădăcinat în Balcanii de Vest și impresia că noii candidați nu au realizat încă ce îi așteaptă. Sentimentul general este că integrarea europeană este o himeră și că există prea multe motive împotriva unei noi extinderi a UE.
  • Thumbnail Image
    Item
    SECURITATEA PE AGENDA EDUCAȚIEI: CAZUL UCRAINEI ȘI REPUBLICII MOLDOVA
    (Print-Caro, 2023) Kruglaşov, Anatolii
    Tematica securității este prioritară pentru Ucraina și Re- publica Moldova. Ambele state au devenit vulnerabile pentru riscurile și pericolele ce s-au multiplicat după declararea independenței. La mo- ment, Ucraina se luptă împotriva intervenției masive a rușilor. Războiul ruso-ucrainean care se desfășoară deja din anul 2014, amenință existența însăși a statalității ucrainene și a națiunii, de asemenea a ordinii mondi- ale și perspectivelor păcii. În același timp o parte a teritoriului Moldovei suverane este ocupată și se află sub controlul armatei ruse și politicii, începând cu anii ’90 a secolului trecut. Autorul analizează pericolele principale din ambele state în contextul politicii și practicii educaționale. În text sunt desemnate problemele prin- cipale pe care ambele state trebuie să le recunoască și să lucreze asupra soluționării lor, pentru a depăși vulnerabilitatea și slăbiciunea, pentru a-și consolida stabilitatea și capacitatea de apărare.