Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    DIGITALIZAREA SERVICIILOR DE DEZVOLTARE PROFESIONALĂ A PERSONALULUI DIN AUTORITĂȚILE PUBLICE
    (CEP USM, 2023) Sturza, Alexei
    Professional development plays an important role in ensuring the quality of human resources in public administration, and this, in turn, is a key factor in the quality of public services provided to citizens. In recent decades, scientific and technical progress has permeated all spheres of human activity, professional development being no exception. In this context, the digitization of professional development services is becoming more common. The Institute of Public Administration within the State University of Moldova uses the learniN platform for remote training of civil servants. The E-Government Agency uses the Mlearn Government Distance Learning Platform. In the future, learnIN could be integrated into Mlearn.
  • Thumbnail Image
    Item
    CADRUL POLITICO-JURIDIC AL REPUBLICII MOLDOVA PRIVIND DIGITALIZAREA SERVICIIILOR PUBLICE
    (CEP USM, 2023) Lungu, Tatiana; Cebotari, Svetlana
    Angajamentul Moldovei față de transformarea digitală a devenit din ce în ce mai clar și s-a accelerat atât la nivel de politică, cât și la nivel de implementare. În contextul războiului din Ucraina, sprijinirea și consolidarea elementelor sistemului digital al țării, cum ar fi securitatea cibernetică a infrastructurii critice, alfabetizarea media a cetățenilor și mediul favorabil pentru afacerile IT devin un imperativ al timpului. Alfabetizarea digitală este o prioritate clară a politicii Republicii Moldova. În scopul securizării serviciilor, dar și în scopul de a se armoniza la cerințele și standartele Uniunii Europene (UE), Guvernul a aplicat măsuri de implementare a unor politici și strategii privind digitalizarea serviciilor. Acest lucru a fost condiționat de prezența unui sistem de securitate cibernetică fragmentat, a unui număr redus de cadre în domeniul securității cibernetice, dar și din cauza capacității tehnice guvernamentale slabe. Prezentul articol scoate în relievanță principalele acțiuni întreprinse de către conducerea țăriii în scopul digitalizăriii serviciilor publice. De asemenea, prezentul articol scoate în evidență lacunile cu care se confruntă Republica Moldova în contextul digitalizăriii serviciilor publice.