Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 20
  • Thumbnail Image
    Item
    Reflecții actuale asupra relației de cauză – efect și funcționale între știința politică și politica științifică din Republica Moldova
    (CEP USM, 2024) Saca, Victor
    În acest articol sunt analizate unele aspecte ale relației de cauză-efect și funcționale dintre știința politică și politica științifică din Republica Moldova. Autorul examinează, în primul rând, dimensiunile teoretice de influență reciprocă între știința politică și politica științifică, fapt ce-și află expresie și argumentare în prima parte a cercetării. În al doilea rând, aproape jumătate din volumul studiului este consacrat materialului empiric despre capacitățile de cauză-efect și funcționale ale actorilor din cadrul științei politice și politicii științifice. În acest context, sunt aduse exemple despre contradicțiile și discordanțele ce apar între cauza și efectul științei politice și politicii științifice atât la nivel general-național, cât și local, inclusiv din cadrul Universității de Stat din Moldova. În al treilea rând, a evalua adecvat corelația între știința politică și politica științifică a statelor aflate în schimbare de tipul Republicii Moldova e posibil în baza unor criterii: istoric; de regim politic; de modernizare a relației știință politică; de starea culturii politice a politicienilor și cercetătorilor ș.a. Conform acestor criterii, cauza și efectul între știința politică și politica științifică din Moldova se distinge prin manifestări dihotomice complexe: deschise/latente, intenționate/neintenționate, directe/indirecte, lineare/nelineare, regulare/iregulare. Atare dihotomii au specificul lor în condițiile tranziției spre democrație a Republicii Moldova, ele fiind în cadrul procesului democratic productul ambivalenței modernizării politice.
  • Thumbnail Image
    Item
    Impactul războiului ruso-ucrainean asupra migrației ilegale ca formă a crimei organizate. Cazul Republicii Moldova
    (CEP USM, 2024) Cebotari, Svetlana; Lungu, Valeriu
    Războiul din Ucraina reprezintă o arenă nu doar a confruntărilor dintre state, ci unul din imboldurile primordiale ale dezvoltării rețelelor criminale, implicate în trafic de droguri, arme, dar și a traficului de ființe umane. Agresiunea nejustificată a Federației Ruse în Ucraina din 2022 a marcat creșterea numărului de rețele a grupărilor implicate în organizarea traficului de persoane, în special bărbați apți de luptă din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Rețețele criminale implicate în traversarea ilegală a frontierei Republicii Moldova activează în strânsă colaborare cu cele din Ucraina, dar și România. În ultimul timp, grupările criminale implicate în traficul de persoane își consolidează tot mai mult poziția în Republica Moldova, înclusiv își fortifică activitatea prin cooperarea cu rețelele criminale din statele vecine -Ucraina și România. Prezentul articol are drept obiectiv reliefarea principalelor aspecte cu referire la impactul războiului din Ucraina asupra dezvoltării rețelelor de crimă organizată pe teritoriul Republicii Moldova, în special a rețelelor criminale implicate în traficul de persoane.
  • Thumbnail Image
    Item
    SPAȚIUL INFORMAȚIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA SUB PRESIUNEA POTENȚIALULUI MANIPULATIV AL PROPAGANDEI STRĂINE
    (CEP USM, 2024) Peru-Balan, Aurelia
    În contextul actual al confruntărilor geopolitice, dezinformarea și propaganda au devenit instrumente esențiale pentru influențarea opiniei publice și subminarea stabilității în țările vizate. Republica Moldova este un exemplu unde aceste tactici sunt utilizate intensiv. În acest studiu de caz ne propunem să examinăm narativele propagandiste care sunt diseminate in spațiul informațional autohton și modul în care Republica Moldova își consolidează reziliența informațională pentru a contracara aceste fenomene și pentru a menține ordinea și stabilitatea în țară.
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPORTANȚA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE ASUPRA EFICIENȚEI GUVERNĂRII ÎN REPUBLICA MOLDOVA
    (CEP USM, 2024) Ursu, Valentina
    În contextul situațiilor actuale fără de precedent, bunăstarea socială a cetățenilor Republicii Moldova este una din prioritățile de bază pe agenta politică și este într-o legătură directă cu procesele modernizării și democratizării societății. Calitatea guvernării ca problemă de eficacitate a puterii politice este una complexă şi extrem de importantă pentru destinul cetăţenilor şi al societăţii în ansamblu. În contextul existenţei mai multor probleme legate de promovarea reformelor democratice profunde şi de reactualizarea unor provocări interne şi externe la adresa statului, factorii decizionali sunt obligaţi să instituţionalizeze mecanismele şi structurile adecvate de articulare şi agregare a intereselor tuturor cetăţenilor. Acordului de Asociere RM-UE prin prevederile sale, sprijină și amplifică dezvoltarea democrației participative în Republica Moldova. Recunoaşterea importanţei unor abordări democratice a procesului de dezvoltare umană şi socială, a bunei guvernări este un ideal greu de atins în totalitate, cu toate acestea, eforturile depuse în acest scop, vizează stabilitatea dinamică a sistemului politic, dezvoltarea și securitatea umană.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTENERIATUL ESTIC ŞI PERSPECTIVA EUROPEANĂ A REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2024) Solomon, Constantin
    În articol se cercetează Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova. Se analizează deciziile Summitelor Parteneriatului Estic şi importanţa acestora pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Sunt puse în vizor importanţa relaţiilor bilaterale dintre Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic. De asemenea, se cercetează formatul Trio Asociat între Georgia, Moldova şi Ucraina şi rolul acestuia în cooperarea dintre cele trei state.
  • Thumbnail Image
    Item
    REPUBLICA MOLDOVA ÎN CADRUL PARTENERIATULUI ESTIC
    (Print-Caro, 2023-03-15) Solomon, Constantin
    The article investigates the Eastern Partnership and the European perspective of the Republic of Moldova. The decisions of the Eastern Partnership Summits and their importance for bringing the Republic of Moldova closer to the European Union are analyzed. The importance of bilateral relations between the European Union and the Eastern Partnership countries is highlighted. The Associated Trio format between Georgia, Moldova and Ukraine and its role in cooperation between the three states are also being investigated.
  • Thumbnail Image
    Item
    THE DEMOCRATIC POTENTIAL OF THE TRADE UNIONS IN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION (THE CASE OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA)
    (CEP USM, 2023) Nicolaescu, Irina
    The goal of this research is to emphasize the role of which trade unions are played in implementation of democratic values. Their democratic potential is due in the inevitably role of trade union as economic and political actors, the relationship between these two roles is complex and contradictory, and the priority assigned to each varies depending on the country and the historical period in which it exists. As a result of the research, essential methodological criteria were identified, which allow to identify and analyze the particularities of the democratic potential of trade unions. An important role in this aspect is the multidisciplinary nature of research. In the research of the topic were used, first of all, the general scientific methods that facilitated the analysis and synthesis of the opinions of different scientists regarding the concept of trade union movement, democracy, democratic potential, democratic values.
  • Thumbnail Image
    Item
    CADRUL POLITICO-JURIDIC AL REPUBLICII MOLDOVA PRIVIND DIGITALIZAREA SERVICIIILOR PUBLICE
    (CEP USM, 2023) Lungu, Tatiana; Cebotari, Svetlana
    Angajamentul Moldovei față de transformarea digitală a devenit din ce în ce mai clar și s-a accelerat atât la nivel de politică, cât și la nivel de implementare. În contextul războiului din Ucraina, sprijinirea și consolidarea elementelor sistemului digital al țării, cum ar fi securitatea cibernetică a infrastructurii critice, alfabetizarea media a cetățenilor și mediul favorabil pentru afacerile IT devin un imperativ al timpului. Alfabetizarea digitală este o prioritate clară a politicii Republicii Moldova. În scopul securizării serviciilor, dar și în scopul de a se armoniza la cerințele și standartele Uniunii Europene (UE), Guvernul a aplicat măsuri de implementare a unor politici și strategii privind digitalizarea serviciilor. Acest lucru a fost condiționat de prezența unui sistem de securitate cibernetică fragmentat, a unui număr redus de cadre în domeniul securității cibernetice, dar și din cauza capacității tehnice guvernamentale slabe. Prezentul articol scoate în relievanță principalele acțiuni întreprinse de către conducerea țăriii în scopul digitalizăriii serviciilor publice. De asemenea, prezentul articol scoate în evidență lacunile cu care se confruntă Republica Moldova în contextul digitalizăriii serviciilor publice.
  • Thumbnail Image
    Item
    ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПУ «PACTA SUNT SERVANDA» У ВІДНОСИНАХ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ З РЕСПУБЛІКОЮ МОЛДОВА ТА УКРАЇНОЮ.
    (CEP USM, 2022) Чеботарь, Світлана; Присяжнюк, Маріанна
    În literatura de specialitate, relațiile dintre Federația Rusă, Republica Moldova și Ucraina au fost examinate dintr-o triplă perspectivă: politico-militară, economică și socioculturală. Aspectul privind respectarea prevederilor stipulate în tratatele interstatale moldo-ruse practic nu a fost luat în considerare. În acest articol este efectuată o analiză politică și juridică a relațiilor dintre Federația Rusă, Republica Moldova și Ucraina privind respectarea principiului „pacta sunt servanda”, fiind întreprinsă și o încercare de a analiza principiul respectării obligațiilor stipulate în tratatele Republicii Moldova încheiate cu Federația Rusă, în cele ale Ucrainei și ale Federației Ruse. Principiul executării cu bună-credință a obligațiilor servește drept criteriu de legalitate a activității statului în relațiile internaționale. Principiul devine și o condiție pentru stabilitatea, eficacitatea dreptului internațional, bazat pe acordul comun între state. Prin acest principiu, subiecții de drept internațional primesc dreptul legal de a cere celorlalți membri ai comunității respectarea condițiilor și obligațiilor stipulate în tratate. Referitor la practica internațională de respectare a dreptului tratatelor încheiate între părțile semnatare, este de menționat că Federația Rusă, în relațiile sale cu Republica Moldova și cu Ucraina, încalcă unul dintre principiile principale ale dreptului internațional – ,,pacta sunt servanda”. Autorii își propun să evidențieze principalele aspecte ale încălcării normelor de drept internațional de către Federația Rusă în relațiile sale cu Republica Moldova și Ucraina, ale încălcării principiului ,,pacta sunt servanda”.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCEPTUL DE TIP ,,HOTSPOT” ÎN GESTIONAREA UNITARĂ ŞI COERENTĂ A UNUI EVENTUAL AFLUX DE STRĂINI
    (Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, 2020) Cebotari, Svetlana; Buzev, Anatol
    Vecinătatea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană necesită reconfigurarea politicilor de securitate în conformitate cu cele ale UE. Fiind unul dintre statele participante la Politica Europeană de Vecinătate (PEV), Moldova depune eforturi substanțiale pentru a securiza frontierele estice ale Uniunii și a gestiona eficient eventualele situații de criză. Prezentul articol își propune drept scop cercetarea principalelor acțiuni întreprinse la nivel european și național pentru o gestionare eficientă a unei situații de criză manifestată printr-un aflux sporit de străini, care prevede stabilirea procedurilor și instrumentelor de acces pe teritoriul național, controlul la frontieră, documentarea străinilor și nu în ultimul rând cazarea până la clarificarea statutului acestora și luarea deciziilor. Un rol important în acest domeniu l-a avut aprobarea actului normativ privind “Mecanismul național de gestionare unitară și coerentă a situației în eventualitatea unui aflux sporit de străini”, unde au fost conturate obiectivele și sarcinile instituționale. Acest document contribuie la soluționarea problemelor ce țin de asigurarea securității naționale și regionale, combaterea migrației ilegale și a traficului de ființe umane.