Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    SECURITATEA INFORMAȚIONALĂ: CONCEPTE ȘI NOȚIUNI
    (2021) Busuncean, Natalia
    Acest articol identifică înțelegerea și importanța cunoașterii conceptelor și noțiunilor de securitate informațională. În noul context de securitate, sfera informațională, ca factor de organizare a societății contemporane, are o influență activă asupra componentelor politice, economice, sociale, de apărare, diplomatice și tehnologice ale securității statului. În cea mai mare parte, integritatea lumii contemporane, ca societate globală, este asigurată de schimbul de informații. Astfel, securitatea informațională este una multidimensională și complexă și, în linii generale, presupune securizarea mediului informațional. Misiunea de bază în asigurarea securității informaționale revine liderilor autorităților și instituțiilor publice. Există o nevoie urgentă de politici de stat bine construite care să reunească principiile democratice și libertatea de informații cu securitatea informațională a țării. Drept urmare, statele ar trebui să stabilească mecanisme de supraveghere la nivel național, regional și internațional pentru a spori, dezvolta și aplica soluții eficiente în industria informației. Soluționarea acestor probleme nu se poate realiza decât printr-un dialog larg între autoritățile guvernamentale, reprezentanții mediului de afaceri, ai mediului academic și societatea civilă, atât la nivel național, regional, cât și global. În concluzie, am putea menționa faptul că identificarea unor strategii viabile de coope rare și schimb de experiență între factorii de decizie va contribui la implementarea unei politici naționale de securitate informațională, la securizarea mediului informațional.
  • Thumbnail Image
    Item
    RELAȚIILE UNIUNII EUROPENE CU FEDERAȚIA RUSĂ: EVOLUȚIE ȘI COOPERARE SAU STAGNARE?
    (CEP USM, 2023) Cataraga, Laura
    Articolul examinează starea actuală a relațiilor dintre Uniunea Europeană (UE) și Rusia, evidențiind legăturile istorice, culturale, științifice și economice împărtășite, precum și implicarea lor comună în problemele globale cheie. Se subliniază rolul semnificativ jucat de Parlamentul European în conturarea și promovarea politicii externe a UE, în ciuda rolului său formal limitat în procesul decizional. Articolul identifică principalele domenii de divergență între UE și Rusia, cum ar fi politica externă, securitatea regională, valorile democratice, conflictele din Siria și Ucraina, politica energetică, securitatea cibernetică și campaniile de dezinformare. În plus, se discută impactul economic al sancțiunilor impuse de UE în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Articolul concluzionează prin sugerarea că UE trebuie să dezvolte o politică externă robustă față de Rusia, să se angajeze activ cu vecinii săi din est și să navigheze o Rusie post-Putin menținând în același timp o front unit.