Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    DIPLOMAŢIA INTERNAȚIONALĂ ÎN CONTEXTUL ACTUAL AL GLOBALIZĂRII
    (CEP USM, 2022) Dulschi, Silvia
    Instrumentul principal de punere în aplicare a interacțiunii statului cu alte entități din câmpul relațiilor internaționale, precum și mijlocul principal de canalizare a oportunităților generate de globalizare ramâne a fi diplomația. Diplomația întotdeauna a simțit necesitatea adaptării la rigorile din viața politică internațională, fiind și ea influențată de însuși fenomenul globalizării.
  • Thumbnail Image
    Item
    DIPLOMAȚIA DIASPOREI ÎN CADRUL POLITICII EXTERNE A REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2023) Enachi, Andrei
    În cadrul unui nou context al relațiilor internaționale determinat de evoluţia raporturilor dintre state, ca actori tradiționali, dar şi apariţia noilor actori ai relațiilor internaţionale, diaspora a devenit un instrument important al politicii externe. Acest nou rol al diasporei conturează contextul dezvoltării relațiilor internaționale cu noi actori nonstatali, dar cu un rol transnaţional. Deşi fenomenul se află la o etapă incipientă şi care prinde contur, unii cercetători încearcă să studieze particularităţile sale şi să-i ofere un cadru teoretic potrivit. Astfel, aceste evoluții au determinat și modificări semnificative la nivelul diplomației tradiționale, cu implicarea diplomaţiei publice și rolului activ al diasporei pentru atingerea obiectivelor de politică externă şi impulsionarea relațiilor bilaterale şi multilaterale, fiind precursorul unor noi oportunităţi de cooperare şi interacţiune dintre state. În articol se evidențiază principalele teze referitor la diplomaţia diasporei, precum şi rolul acesteia în cadrul politicii externe.
  • Thumbnail Image
    Item
    DIPLOMAȚIA DIGITALĂ. UNELE CONSIDERAȚIUNI
    (CEP USM, 2022) Lungu, Tatiana; Cebotari, Svetlana
    În condițiile dezvoltării noilor tehnologii informaționale, rețelele de socializare au căpătat forma unor adevărate centre de putere. Noul model de comunicare are o funcție strategică de a dezvolta rețele și relații între diferiții actori sociali. În prezent nu există o definiție unică a diplomației digitale. Unii cercetători au definit-o ca fiind componenta electronică a diplomației publice; alții susțin că diplomația digitală este fundamentată pe utilizarea internetului pentru atingerea obiectivelor politice sau pentru rezolvarea problemelor de politică externă. De asemenea, tehnologiile digitale oferă noi oportunități pentru diplomație, creând noi oportunități statelor în promovarea politicii externe pe arena internațională. În prezentul articol ne-am propus drept scop reliefarea principalelor teze cu referire la diplomația digitală, precum și analiza apariției acestui nou model de diplomație pe arena internațională.
  • Thumbnail Image
    Item
    IDENTIFICĂRI CONCEPTUAL–TEORETICE ALE FENOMENULUI ,,PARADIPLOMAȚIE”
    (CEP USM, 2021) Cebotari, Svetlana
    Deși fenomenului „paradiplomație” în literatura de specialitate autohtonă i s-a acordat insuficientă atenție, sau, mai bine zis, în spațiul științific din Republica Moldova rămâne a fi un fenomen necunoscut, pentru reprezentanții comunității științifice occidentale, dar și pentru spațiul estic, acesta nu este un fenomen nou. În ultimele decenii, conceptul de paradiplomație a fost prezent în discuțiile academice și în teoria relațiilor internaționale. Deși fenomenul „paradiplomație” a apărut în anii 1970, abia la începutul sec.XXI acest concept a devenit prezent în cercetările științifice și în discursurile politicienilor. Prezentul articol are drept scop de a scoate în relief principalele concepte cu referire la fenomenul ,,paradiplomație”.