Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    BAZA JURIDICĂ A RELAȚIILOR MOLDO-FRANCEZE
    (CEP USM, 2020) Cotilevici, Violeta; Cebotari, Svetlana
    Relațiile interstatale ale Republicii Moldova pe plan internaţional încep să se profileze odată cu desprinderea acesteia de la URSS, în împrejurările loviturilor mişcărilor de eliberare naţională, desfăşurate în toate republicile unionale. Recunoaşterea şi afirmarea Republicii Moldova ca stat, integrarea sa în circuitul internaţional în calitate de actor cu drepturi depline este rezultatul unor eforturi reale pe plan extern ale ţării noastre. În contextul analizei relațiilor moldofranceze, este de menționat faptul că fundamentul raporturilor interstatale este constituit din baza normativă a colaborării dintre state care cuprinde documentele relevante privind domeniile de cooperare şi totalitatea clauzelor care reglementează principiile colaborării, instrumentele instituționale, prevederile de fond, angajamentele reciproce, garanțiile orientate spre dezvoltarea colaborării.
  • Thumbnail Image
    Item
    ISTORIOGRAFIA CERCETĂRII RELAȚIILOR MOLDO - FRANCEZE ÎN CONTEXTUL PROCESULUI INTEGRAȚIONIST EUROPEAN
    (CEP USM, 2017) Cotilevici, Violeta
    Până în prezent, în literatura de specialitate din străinătate, precum și în cea autohtonă nu există un studiu integru al relațiilor moldo-franceze. Fiind la o etapă incipientă de cercetare, relevante rămân tratatele și acordurile semnate între Franța și Republica Moldova, site-urile oficiale ale Ambasadei Franței în Republica Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Franța, Alianței Franceze din Moldova, Agenției Universitare a Francofoniei, al Guvernului Republicii Moldova și al Guvernului Republicii Franceze. Un rol aparte în studierea problemei în cauză (pentru partea teoretică a acesteia) au normele de drept diplomatic şi consular. Cercetarea fenomenului relaţiilor bilaterale se înscrie într-o serie de preocupări marcate de lipsa unei unanimităţi conceptuale. Referinţele, regăsite în studii politologice, economice sau în publicistică, comportă un caracter destul de antrenant. Până la moment se menţine totuşi o carenţă evidentă în tratarea adecvată a acestui subiect.