Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială / Faculty of Psychology, Educational Sciences, Sociology and Social Work

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    OPTIMIZAREA CALITĂȚII EDUCAȚIEI ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR DIN PERSPECTIVA EDUCAȚIEI INCLUZIVE
    (CEP USM, 2024) Mișcalencu, Mădălina
    In this article, based on the identification of the strengths and weaknesses of a school institution, proposals for optimizing the quality of education offered to students are presented. The proposed activities aim to create an inclusive environment based on tolerance, empathy, understanding and support for students with special needs, communication and collaboration between teachers, students and family. Inclusive education is not only a way to provide equal opportunities for education, but also to promote a more tolerant society that accepts diversity. The methods used to identify the strengths and weaknesses of the school institution are: analysis of different types of documents, systematic observation and questionnaire-based investigation.
  • Thumbnail Image
    Item
    ВЫПОЛНЕНИЕ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ДЕТЬМИ С АУТИЗМОМ
    (2021) Анцибор, Людмила; Гуркова, Мария
    Integrarea copiilor cu autism în sistemul educațional a fost multă vreme un subiect de controversă și rămâne un subiect care are nevoie de abordare temeinică teoreti co-practică a problemei performanței copiilor cu autism, precum și a nivelului lor de asimilare socială și academică în școală. În legătură cu această problemă, luarea în considerare a unui complex de sarcini care vizează dezvoltarea polisenzorială, dezvol tarea ideilor și cunoștințelor despre lumea înconjurătoare, dezvoltarea funcțiilor cogni tive și creșterea nivelului de adaptare emoțională și comportamentală, motivația pentru comunicare și performanța de a realiza și a efectua diferite activități, prin dezvoltarea abilităților motrice, abilităților în activități de autoîngrijire și de joc, precum și dezvol tarea abilităților de comunicare bazate pe autocontrol ale copilului cu autism și TSA. În cazul în care copilul cu autism și-a dezvoltat abilități de autoîngrijire, aceasta înseamnă că domeniile-cheie discutate, cum ar fi performanța academică (care implică răspunsul copilului la semnale multiple, în același timp motivația de a iniția și a răspun de adecvat stimulilor sociali și de mediu) se va dezvolta în mod normal, în sensul nive lului de dezvoltare conform vârstei unui elev tipic. Implicarea multidisciplinară a unei echipe de specialiști în predarea și învățarea copiilor diagnosticați cu TSA și autism la vârsta școlară se accentuează și este direcționată spre îmbunătățirea performanței acestor elevi în îndeplinirea sarcinilor școlare (activități academice) și spre reducerea comportamentui distructiv în clasele cu incluziune deplină. Rezultatele studiilor noastre pilot au arătat că ele ne permit să folosim capacitățile de împlinire a abilităților motrice sau să rezolvăm sarcini motorii în cadrul unei forme interdisciplinare de antrenament folosind materiale stimulatoare care măresc precizia acțiunii și productivitatea acesteia și, în același timp, să reducem nivelul de afectivitate şi gradul manifestării comportamentului distructiv.
  • Thumbnail Image
    Item
    SOCIAL INCLUSION OF CHILDREN WITH HEARING IMPAIRMENTS - AN IMPORTANT VECTOR IN QUALITY INCLUSIVE EDUCATION
    (Print-Caro, 2021) Adașan, Doina
    The success of educational inclusion depends on the ability of actors to build a social network which would allow the observance of the principle of inclusion at various stages of life, would ensure a quality instructional process. The society recognized and accepted the creation of conditions for the integration of children with disabilities - approaching disability through the prism of social philosophy. In the attempt to receive the children with hearing impairments, it is necessary to eliminate the forms of discrimination, to acquire values: empathy in the face of differences, tolerance and respect for each other. Unconditional recognition of the human value, building an effective partnership, involving the potential of the family are essential factors in achieving the process of quality social and educational inclusion.
  • Thumbnail Image
    Item
    MANAGEMETUL EDUCAȚIEI INCLUZIVE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
    (Print-Caro, 2023) Pavaloi, Andrei; Bădărău, Elena
    Scopul acestui articol constă în argumentarea teoretică și practică, precum și elaborarea unor recomandări privind integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în procesul de învățământ. Scopul s-a realizat prin următoarele obiective: fоrmarea viziunii de ansamblu asupra celor mai impоrtante concepte, definiții, рrincipii privind educația incluzivă și asupra cadrului legislativ și de pоlitici în dоmeniu; achiziționarea de cunoștințe și formаrea capacității de orientare în nivelurile mаnagementului educației incluzive și de dеterminare a rolurilor și rеsрonsabilităților subiecților implicați în implementarea educației de calitate; familiarizаrea cu рarticularitățile de dezvoltare a copilului cu cerințe educaționale sрeciale și cu modalitățile de valоrificare a acestora în рrocesul incluziunii; cunoașterea și înțelegerea еsenței și modalităților de рroiectare/elaborare/aplicare a аdaptărilor în рrocesul incluziunii copiilor cu cerințe educaționale speciale, la nivеl de municiрiu; fоrmarea comрetențelor de identificare, proiectare și aрlicare a celor mai adecvate tehnоlogii didаctice în organizarea рrocesului educațional incluziv, în cadrul Direcției Generаle Еducație, Tineret și Sport a Cоnsiliului Municipаl Chișinău.
  • Thumbnail Image
    Item
    INCLUZIUNEA SOCIO-PROFESIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI: POLITICI NAȚIONALE VERSUS STANDARDE INTERNAȚIONALE
    (CEP USM, 2022-10-26) Dnestrean, Tatiana
    Politicile și cadrul legal din Republica Moldova este într-un proces continuu de adoptare și ajustare care promovează drepturile omului și mai specific drepturile persoanelor cu dizabilități, inlcusiv dreptul la un nivel decent de trai, realizare socială și profesională. Evoluția acestor tendințe este încurajată de contextul geo-politic și tendințele politicilor de la nivel internațional și regional de asigurare a incluziunii persoanelor cu dizabilități. Se face o trece de la abordarea tradițională medicală spre cea socială a dizabilității în raport cu accesibilitatea, facilitarea și ajustarea mediului pentru a asigura dezvoltarea și realizarea maximală a potențialului persoanei la nivel comunitar, cît mai aproape de locul de trai unde pot fi valorificate toate resursele și rețelele de suport necesare care pot contribui la incluziunea profesională și abordarea dizabilității în raport cu angajarea în cîmpul muncii
  • Thumbnail Image
    Item
    EDUCAŢIA INCLUZIVĂ ŞI CERINŢELE PIEŢEI MUNCII PENTRU TINERII CU DIZABILITĂŢI
    (CEP USM, 2022-05-13) Toma, Mihaela
    În acest articol este abordată importanţa educaţiei incluzive pentru elevii/ tinerii cu dizabilităţi în vederea integrării lor pe piaţa muncii şi să corespundă măcar parţial,cerinţelor acesteia.Pornind de la principiile egalităţii de şanse în rândul tuturor categoriilor de beneficiari a educaţiei şi asigurarea accesului şi participării active în orice instituţie de învăţământ,facilitându-le o educaţie adecvată şi de înaltă calitate,în corelaţie directă cu tipul şi gradul de dizabi litate cu care se confruntă fiecare în parte.De asemenea,trebuie să beneficie ze de servicii suplimentare de sprijin,o echipă care să colaboreze strâns între ei,pentru a veni în ajutorul elevului/tânărului cu dizabilităţi,atât personal didac tic specializat,cât şi medical,personal auxiliar.Încă din timpul şcolarizării,elevii cu dizabilităţi trebuie să li se insufle sentimentul de responsabilitate,având în cadrul activităţilor şcolare/extraşcolare,în sala de clasă anumite reguli pe care să le respecte,să îşi formeze şi să exerseze anumite abilităţi,priceperi şi deprin deri de lucru,măcar un cumul minim,transformate în competenţe ce îi vor ajuta în viaţa cotidiană.
  • Thumbnail Image
    Item
    EDUCAȚIA INCLUZIVĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA: REPERE LEGISLATIV - REGLATORII ACTUALIZATE ȘI INEGALITĂȚI PERPETUATE
    (CEP USM, 2018) Goraș-Postică, Viorica; Guțu, Svetlana
    In articol este abordată problematica educației incluzive la diverse stadii de școlarizare în Republica Moldova, fiind subliniat decalajul dintre prerogativele legii și malpraxisul educațional. Sunt analizate unele inegalități sociale generate de practici non-incluzive din învățământul profesional, care au repercusiuni asupra integrării sociale și profesionale a persoanelor cu nevoi educaționale speciale. De asemenea, după o investigare a legilor de bază și a funcționării acestora în anumite contexte, autorii recomandă o serie de măsuri urgente care trebuie luate, pentru a preveni încălcările drepturi lor omului referitoare la învățătură și obținerea unei meserii.