Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială / Faculty of Psychology, Educational Sciences, Sociology and Social Work

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13

Browse

Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Thumbnail Image
    Item
    ABORDĂRI CONCEPTUALE ALE FAMILIILOR CU COPII ÎN SITUAȚII DE RISC ÎN SOCIETATEA CONTEMPORANĂ
    (CEP USM, 2025) Coroban, Cristina
    In contemporary society, the family of children at risk is a major concern for researchers, practitioners and decision-makers in the social field. These families face various challenges such as poverty, domestic violence, mental or physical health problems, lack of access to quality education and others. Conceptual approaches understand these situations as complex and multidimensional, requiring tailored and innovative interventions to support families in overcoming difficulties. The article will explore new perspectives and innovative solutions to increase the well-being of families with children at risk, reflecting current trends in research and social practice.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚI SOCIODEMOGRAFICE ȘI COMPETENȚE SOCIALE ALE COPIILOR ÎN SITUAȚIE VULNERABILĂ DIN CENTRELE DE PLASAMENT
    (CEP USM, 2024) Coroban, Cristina
    According to national statistics, in the Republic of Moldova children continue to be a part of the population with a high degree of vulnerability. The poverty rate among children was 26% in 2020. Moreover, 10% of Moldovan children are exposed to extreme poverty. Children in vulnerable situations from placement centers have poorly developed social skills. In this context, the development and improvement of social skills of vulnerable children becomes imperatively necessary. The PRODOCS NGO carries out activities that contribute to the development and improvement of social skills for children from 8 placement centers. Social skills help to improve children’s positive behavior and also, to reduce negative behavior
  • Thumbnail Image
    Item
    MONITORIZAREA COPIILOR ÎN SITUAȚIE VULNERABILĂ
    (CEP USM, 2022-10-26) Coroban, Cristina
    Monitorizarea este un proces de colectare a informațiilor despre toate aspectele care implica procesul monitorizat. A monitoriza înseamnă a verifica modul în care evoluează situația după o intervenție asistențială printr-un proces de observație sistematică și intenționată. In procesul de monitorizare a copiilor in situatie vulnerabila, se aplica un șir de a instrumente de monitorizarea, care au fost dezvoltate prin proiectul De la Vulnerabilitate la Incluziune, susținut financiar de Fundația pentru copii Pestalozzi din Elveția și implementat in perioada, Ianuarie 2020 – Decembrie 2022.
  • Thumbnail Image
    Item
    RAPORTURI INTERPERSONALE ÎN SISTEMUL FAMILIAL
    (CEP USM, 2013-09-26) Coroban, Cristina; Bulgaru, Maria
  • Thumbnail Image
    Item
    COMPETENȚELE SOCIALE ALE COPIILOR ÎN SITUAŢIE VULNERABILĂ
    (CEP USM, 2020) Coroban, Cristina
  • Thumbnail Image
    Item
    INDIVIDUALIZAREA PROCESULUI EDUCAȚIONAL PENTRU COPI I I AFLAȚI ÎN SITUAȚIE VULNERABILĂ
    (CEP USM, 2019) Coroban, Cristina
    ndividualizarea procesului educațional pentru copiii aflați în situație vulnerabilă se poate realiza prin acordarea serviciilor de suport pentru a asigura tuturor oportunitatea de a achiziționa valori, atitudini, cunoștințe și abilități în raport cu propriile posibilități. Promovarea incluziunii înseamnă crearea și îmbunătăţirea continuă a cadrului social și educațional pentru a susține experiența de în vățare la nivel de copil, mediu și la nivel de sistem în scopul facilitării participării individului la viața socială. În contextul creării mediului incluziv pentru copiii aflați în situație vulnerabilă, o atenție deosebită se accordă procesului de individualizare. Individualizarea este baza organizării procesului educaţional prin realizarea educaţiei centrate pe copil. Datele privind evoluția performanțelor școlare ale copiilor aflați în situație vulner abilă au fost preluate din Proiectul „Incluziunea socioșcolară a copiilor din familii vulnerabile în sistemul educațional’’, implementat în perioada 2015-2019 cu suportul financiar al Fundației pentru copii „Pestalozzi”din Elveția. Proiectul nominalizat este implementat de Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie „ PRODOCS” în 6 centre de plasament și în 8 instituții educaționale din raioanele Anenii Noi, Călărași, Drochia, Hâncești, Telenești și Ștefan–Vodă. Rezultatele obținute de copii în cele patru semestre monitorizate arată ca performanțele școlare s-au îmbunătațit cu 5%, iar numărul absențelor s-a redus cu 50%, ceea ce demonstrează că abordarea individual izată aduce rezultate pozitive.
  • Thumbnail Image
    Item
    RAPORTURI SOCIALE ÎN SISTEMUL FAMILIAL
    (CEP USM, 2013) Coroban, Cristina
    Familia reprezintă un refugiu şi un mijloc de suport pentru membrii săi atunci când sunt provocaţi să răspundă intervenţiilor agresive, să facă faţă problemelor şi stării de nesiguranţă generate de tranziţie. Relaţiile interpersonale sunt definite ca relaţii interpsihologice, directe şi reciproce, care se desfăşoară atât în plan conştient, cât şi în plan inconştient. Nu putem să ne dezvoltăm ca oameni în absenţa relaţiilor cu familia şi cu mediul de origine. În sistemul familial se exercitatrei roluri familiale: rolul de partener conjugal, rolul parental şi rolul fratern.
  • Thumbnail Image
    Item
    RAPORTURI SOCIALE ÎN SISTEMUL FAMILIAL
    (CEP USM, 2013) Coroban, Cristina
    Familia reprezintă un refugiu şi un mijloc de suport pentru membrii săi atunci când sunt provocaţi să răspundă intervenţiilor agresive, să facă faţă problemelor şi stării de nesiguranţă generate de tranziţie. Relaţiile interpersonale sunt definite ca relaţii interpsihologice, directe şi reciproce, care se desfăşoară atât în plan conştient, cât şi în plan inconştient. Nu putem să ne dezvoltăm ca oameni în absenţa relaţiilor cu familia şi cu mediul de origine. În sistemul familial se exercita trei roluri familiale: rolul de partener conjugal, rolul parental şi rolul fratern.