Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Sturza, Rodica"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Thumbnail Image
    Item
    Cinetica oxidării forţate a uleiurilor de floarea soarelui, seminţe de struguri, nuc, porumb sub acţiunea diferitor factori
    (Editura USM, 2023) Sturza, Rodica; Druță, Raisa; Covaci, Ecaterina; Subotin, Iurie
    În prezentul studiu s-a analizat influenţa factorului termic şi acţiunea unor antioxidanți în calitate de inhibitori ai oxidării uleiului din semințe de struguri, nuci și germeni de porumb. Oxidarea a fost studiată în regim forțat timp de 700 h, prin adăugare de peroxid de hidrogen și ioni de Cu2+. Au fost stabilite condiţiile optime ale procesului de oxidare accelerată în sistemele analizate. Progresul oxidării lipidelor a fost evaluat prin măsurarea valorii peroxidului (PV) și a dienelor și trienelor conjugate (CD, CT). Au fost identificați o serie de produși secundari ai oxidării lipidelor: hexanal, octanal și hidroxi-nonadienal. A fost monitorizată intensitatea formării acestor compuși în timpul oxidării. De asemenea s-a studiat efectul stabilizator al extractelor lipofile din două tipuri de fructe de pădure, cătină și măceșe, asupra uleiului de floarea soarelui. Această cercetare a inclus analiza produselor și mecanismelor de oxidare a uleiului de floarea-soarelui, inclusiv determinarea modificărilor chimice care apar în procesul de oxidare a lipidelor prin LC-MS/MS folosind ionizarea electrospray în mod negativ și pozitiv.
  • Thumbnail Image
    Item
    Polifenolii din vinurile moldoveneșni și implicarea lor în procese antioxidante și anti-stres
    (Editura USM, 2023) Druța, Raisa; Duca, Gheorghe; Sturza, Rodica; Covaci, Ecaterina; Subotin, Iurie
    Prezentul studiu analizează proprietățile antioxidante și anti-stres corelate polifenolilor din struguri și vin, precum și impactul lor asupra proceselor oxidative din alimente, care afectează diferite clase de compuși: acizii grași, vitamine, aminoacizi. Sunt detaliate compoziția, activitatea antioxidantă și mecanismele posibile de reacție ale flavonoidelor, flavonolilor, flavonelor, antocianiadinelor. A fost cercetată compoziția polifenolilor individuali și activitatea antioxidantă a vinurilor moldovenești de soiuri autohtone. S-a constatat, că vinurile moldovenești autohtone: roșii - Rară Neagră, Fetească Neagră și albe - Feteasca Albă, Feteasca Regală, Viorica prezintă surse veritabile de compuși bioactivi, cu capacitate antioxidantă importantă. Dintre polifenolii importanți, compușii majoritari determinați în toate probele au fost acidul galic, resveratrolul, acidul cafeic, catehina, epicatehina și procianidinele.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback
Repository logo COAR Notify