Browsing by Author "Raischi, Viorica"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item ABORDĂRI MODERNE PRIVIND DINAMISMUL MORFOFUNCŢIONAL AL PROCESULUI DE SPERMATOGENEZĂ(CEP USM, 2023) Șeptițchi, Vladimir; Leorda, Ana; Raischi, Viorica; Grosul-Raileanu, OleseaLucrarea rezumă abordările moderne despre dinamismul morfofuncțional al spermatogenezei ca proces dinamic complex cu evenimente celulare și moleculare bine organizate, care include trei etape funcționale specifice de bază‒ spermatocitogeneza (mitoza), meioza și spermiogeneza (diferențierea fără diviziune), și duce la formarea spermatozoizilor. Prima etapă presupune diferențierea spermatogoniilor (celule germinale diploide mici) prin diviziunea mitotică în spermatocite primare. A doua etapă necesită meioză, în care celulele diploide ‒ spermatocitele formează spermatide haploide rotunde. Etapa finală a spermatogenezei implică producerea de spermatozoizi maturi și mobili din spermatide rotunde, printr-un proces numit spermiogeneză. În oricare dintre aceste etape pot apărea tulburări funcționale, ceea ce poate duce la perturbarea întregului proces și la infertilitate. Până în prezent, o înțelegere cuprinzătoare a biologiei celulare și a geneticii spermatogenezei este dificilă, deoarece are loc într-un mediu testicular complex, caracterizat printr-o asociere strânsă a spermatozoizilor în curs de dezvoltare cu celulele suplimentare. Prin urmare, este necesar de a intensifica studiul mecanismelor dinamismului morfofuncțional al spermatogenezei și al reglării acesteia în general și la diferite etape.Item ENHANCING POLYPHENOL DELIVERY SYSTEMS FOR EFFECTIVE CHRONIC KIDNEY DISEASE MANAGEMENT(Editura USM, 2024) Raischi, Viorica; Covaci, Ecaterina; Filip, Lorena; Hegheș, Simona-Codruța; Neumann, OaraNature provided the inspiration and the ingredients for therapeutic medicine. More than 50% of all current medicinal drugs are made from herbal plants, roots, and fruits. According to the World Health Organization, 75% of the world's population uses plant-based medicine. These products contain only purified ingredients that may reduce the final product's antioxidant, antibacterial, and antimicrobial properties. Therefore, we aim to develop a method of extraction that may stabilize the antioxidant properties of the product. Polyphenols are organic compounds found in fruits and vegetables such as onions, grapes, berries, cherries, broccoli, and citrus. Polyphenols exhibit significant antibacterial and antimicrobial activity, antihypertensive and vasodilator effects, and antihypercholesterolemic and antiatherosclerotic activities. Conventional extraction methods, such as ultrasound-assisted extraction, solvent extraction, supercritical fluid extraction, or microwaveassisted extraction, use solvents with different polarities (ethanol, methanol, water, and chloroform) or elevated temperatures. Here, we developed a method of extraction and stabilization that involves an alcoholic solution and plantbased stabilizers.