Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Morari, Diana"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 6 of 6
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Thumbnail Image
    Item
    ACŢIUNEA PROTEINAZEI CISTEINICE ENDOGENE CPPh DIN SEMINŢELE GERMINATE DE FASOLE ASUPRA FITOHEMAGLUTININEI
    (CEP USM, 2013-09-26) Morari, Diana; Stepurina, Tatiana; Rotari, Vitalie
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA HIDROLIZEI VICILINEI ŞI FAZEOLINEI DE CĂTRE PAPAINĂ LA pH ACID
    (CEP USM, 2009) Stepurina, Tatiana; Gașina, Natalia; Morari, Diana; Rotari, Vitalie I.
    The vicilin and phaseolin proteolysis by papain at acidic pH has been studied in vitro. It has been found that vetch vicilin is practically completely degradated at pH 4.6. The phaseolin hydrolysis differs from that of vicilin, phaseolin beingonly modifi ed by papain. This modification results in the formation of fragments that correspond to half subunits of native phaseolin that are resistant to further action of papain. These fragments remain associated in molecule’s quaternary structure producing phaseolin-Pap. The phaseolin modified at pH 4.6 becomes insoluble, while at pH 5.6 it is soluble. The sefindings show that while the action of papain on vicilin is similar to the action of endogenouse papin-like proteinases its action on phaseolin is slightly different.
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA MECANISMULUI PROTEOLIZEI FITOHEMAGLUTININEI SUB ACŢIUNEA LEGUMAINEII
    (CEP USM, 2014) Morari, Diana; Stepurina, Tatiana; Rotari, Vitalie
  • Thumbnail Image
    Item
    CARACTERIZAREA FAZEOLINEI MODIFICATE IN VIVO
    (CEP USM, 2011) Morari, Diana; Stepurina, Tatiana; Rotari, Vitalie I.
    Phaseolin, the 7S seed storage protein from common beans (Phaseolus vulgaris L.), partially modified in vivo during seed germination and seedling growth was isolated from cotyledons of 6 day germinated seedlings (phaseolininvivo). SDS-PAGE showed that the pattern of fragments of phaseolin-invivo is similar to that of the phaseolin degraded by legumain - phaseolin-LLP. Native electrophoresis showed that phaseolin-invivo consists of four molecular forms. 2-D electrophoresis showed that the molecular form of phaseolin-invivo that is similar to phaseolin-LLP retains in its qua ternary structure some of the fragments detected by SDS-PAGE. Phaseolin-invivo retains the property to reversibly associate/dissociate with the changes in pH. At pH 4.6 it is present in its dodecameric form while at pH 8.0 inits protomeric form. The implications of the finding that phaseolin-invivo retains the same property of native phaseolin to associate into dodecamers at acidic pHs are discussed.
  • Thumbnail Image
    Item
    CHARACTERISATION OF PHASEOLI N MODIFIED BY LEGUMAIN
    (CEP USM, 2007) Rotari, Vitalie I.; Morari, Diana; Stepurina, Tatiana
    Fazeolina se deosebeşte de alte proteine de rezervă din seminţele plantelor leguminoase prin faptul că hidroliza ei, atât la acţiunea enzimelor proteolitice endogene, cât şi a celor exogene, se opreşte după modificarea limitată a moleculei, care rezultă în formarea fragmentelor cu masă moleculară ce corespunde jumătăţii subunităţilor fazeolinei. Legumaina este singura enzimă a cărei acţiune asupra fazeolinei diferă de alte proteinaze. Mai mult decât atât, modificarea fazeolinei de către legumaină iniţiază degradarea ei profundă. Fazeolina modificată de legumaină este compusă din fragmente de două tipuri care rămân legate necovalent în structura terţiară şi cuaternară. Situsurile clivării sunt localizate numai pe una din suprafeţele trimerului fazeolinei ce indică că particularităţile structurii fazeolinei pot influenţa accesibilitatea legăturilor peptidice la atacului proteolitic.
  • Thumbnail Image
    Item
    IN VIVO AND IN VITRO LIMITED PROTEOLYSIS OF PHASEOLIN: FACTS, SUGGESTIONS AND PROBLEMS
    (CEP USM, 2007) Rudacova, Angela; Rudacov, Serghei; Lapteva, Natalia; Morari, Diana; Stepurina, Tatiana; Rotari, Vitalie; Kakhovskaya, Irina; Wilson, Karl; Fukuda, Takako; Utsumi, Shigeru; Shutov, Andrei
    Degradarea proteolitică a fazeolinei - globulinei 7S de rezervă din seminţele Phaseolus vulgarisare loc in vivo în timpul germinării şi este catalizată de acţiunea succesivă a legumainei Asp-specifice LP şi a enzimei de tip papainic PP. A fost studiată componenţa fragmentelor cu masă moleculară naltă care se formează la proteoliza limitată a fazeolinei la acţiunea LP şi la acţiunea succesivă a PL şi a PP in vivo şi, de asemenea, în cotiledoanele plantei în creştere.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback
Repository logo COAR Notify