Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • বাংলা
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • Español
  • Suomi
  • Français
  • Gàidhlig
  • हिंदी
  • Magyar
  • Italiano
  • Қазақ
  • Latviešu
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Српски
  • Svenska
  • Türkçe
  • Yкраї́нська
  • Tiếng Việt
Log In
New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Lozan, Vasile"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Thumbnail Image
    Item
    THE EFFECTS OF SOME COMPOUNDS OF Mn(II) AND Zn(II) ON THE MULTIPLICATION OF WINE YEAST AND BIOSYNTHESIS OF CARBOHYDRATES IN THE BIOMASS
    (University of Oradea Publishing House, 2010) Usatîi, Agafia; Chiselita, Oleg; Rudic, Valeriu; Chiselita, Natalia; Molodoi, Elena; Efremova, Nadejda; Gulea, Aurelian; Turta, Constantin; Lozan, Vasile
    The aim of investigation was to establish the influence of sulphates, acetates and coordination compounds of Mn(II) and Zn(II) as stimulators of the multiplication and growth of wine yeasts strain Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 and inducers of carbohydrate biosynthesis in biomass with the following elaboration of new procedures for directed carbohydrate biosynthesis. The study has been revealed that compounds MnSO 4 •4H 2 O, [Mn 2 Ac(2PyTCH)-1,5-Bis(piridin)tiocarbohidrazid- dimanganese-acetate] and ZnLP-2 in optimal concentrations can be recommended as effective regulators of the yeast Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 multiplications, as well as compounds [Mn(Gly) 2 ]Cl 2, (CH 3 COO) 2 Zn and ZnLP-2 in established concentrations - of the carbohydrates biosynthesis in the biomass of studied wine yeast strain. Stimulatory properties of studied compounds of Mn 2+ and Zn 2+ on carbohydrate biosynthesis in biomass of Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 can be explained both by the action of metal and by the nature of the ligand. The obtained biomass of wine yeast strain with high content of carbohydrates can be utilized for the obtaining of new bioproducts with the following application in the field of medicine and cosmetology.
  • Thumbnail Image
    Item
    STUDIU COMPARATIV ASUPRA ACUMULĂRII STRONŢIULUI , CUPRULUI ŞI FIERULUI LA CULTIVAREA CIANOBACTERIEI SPIRULINA PLATENSIS ÎN PREZENŢA UNOR HETEROCOMPUŞI COORDINATIVI
    (CEP USM, 2019) Bulimaga, Valentina; Rudic, Valeriu; Zosim, Liliana; Lozan, Vasile; Gorincioi, Viorina; Bulimaga, Maria-Bianca; Macari, Maria
    A fost studiată influenţa a doi heterocompuşi coordinativi ai Sr(II) şi Cu(II) – CuSr1 şi CuSr2 asupra productivităţii spirulinei şi acumulării stronţiului, cuprului şi fierului în biomasă. S-a stabilit că ambii compuşi coordinativi în limitele de concentraţii 1-7 mg/l manifestă un efect stimulator asupra productivităţii, cu o tendinţă de diminuare mai accentuată la concentraţiile de 7-9 mg/l în cazul utilizării compusului CuSr2 cu conţinut de acid metil salicilic protonat. Cantităţile de Cu şi Sr acumulate în biomasa de spirulină cresc cu majorarea concentraţiei, cu un conţinut mai înalt al acestor elemente în cazul utilizării compusului CuSr1, atingând valori maxime de 1,59 mg% Cu şi 1,66-1,70 mg% Sr, sau de cca 1,5 şi 1,2 ori mai mult, respectiv, comparativ cu conţinutul acestora înregistrat pentru compusul CuSr2.Ambii heterocompuşi contribuie la acumularea mai eficientă în biomasă a fierului din mediul de cultivare (până la 25-26,3 mg%), comparativ cu proba de referinţă fără adaos de compuşi (11,5 mg% Fe).

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback
Repository logo COAR Notify