COMUNITATEA CATOLICĂ DIN ORHEI - Ciobanu, Petru (CEP USM, 2017)
Din coloritul confesional al localității Orhei încă din prima jumătate a secolului al XIX -lea a făcut parte și comunitatea romano-catolică. Articolul prezintă istoria acestei comunități de la primele informații cu privire la ea și până în timpurile de față, nu înainte de a prezenta pe scurt istoria localității. Sunt oferite date despre numărul credincioșilor catolici din Orhei, despre situația materială a parohiei și vizitele episcopilor de Iași și Chișinău în comunitate, despre misiunile populare care au avut loc aici, despre situația din perioada sovietică și renașterea comunității începând cu anii 90 ai secolului trecut. O atenție deosebită este acordată bisericii catolice din localitate, construită la începutul secolului al XX-ea, distrusă în perioada comunistă și reconstruită începând cu anul 2005.

The Romano-catholic community was a part of the confessional coloring of the locality Orhei since the first half of the XIX century. The article provides the history of this community from the first information regarding it and till nowadays, not before providing shortly the history of the locality. There are provided data on the number of catholic believers in Orhei, material situation of the parish and visits of bishops of Iasi and Chisinau in the community, popular missions that took place here, situation during soviet period and community renaissance starting with years ’90 of the last century. A special attention is provided to the catholic church of the locality, built at the beginning of XX century, destroyed during communist period and rebuilt starting with 2005.
THE CATHOLIC COMMUNITY IN ORHEI
Keywords: comunitate catolică; biserica romano-catolică; renaștere; catholic community; church; renaissance