Asteracee medicinale alohtone introduse și cercetate în Grădina Botanică Națională (Institut) „Al. Ciubotaru” [Articol] - Ciocârlan, Nina (CEP USM, 2024)
Articolul prezintă date despre specii medicinale alohtone din familia Asteraceae introduse și cercetate în Grădina Botanică Națională (Institut) „Al. Ciubotaru”, USM (Colecția Plante Medicinale), dinamica de creștere a numărului de taxoni în ultimele două decenii. În perioada 2003-2023 colecția a fost îmbogățită cu 32 de taxoni noi din familia Asteraceae obținuți prin schimbul internațional de semințe (Index Seminum). Este prezentată lista speciilor cu denumirile științifice, arealul de răspândire, instituția și anul obținerii sursei de germoplasmă, informații despre utilizări și efecte terapeutice. Cel mai mare număr de taxoni investigați au un potențial înalt de adaptare la condițiile locale cu perspectivă de valorificare în sectorul economic.

The article presents data on allochthonous medicinal species from the Asteraceae family introduced and studied in the National Botanical Garden (Institute) „Al. Ciubotaru”, USM (Collection of Medicinal Plants), the growth dynamics of the number of taxa in the last two decades. In the period 2003-2023 the collection was enriched with 32 new taxa from the Asteraceae family obtained through the international exchange of seeds (Index Seminum). The list of species with their scientific names, distribution area, institution and year of obtaining the germplasm source, information on uses and therapeutic effects is presented. The largest numbers of investigated taxa have a high adaptive potential to local conditions with a perspective of exploitation in the economic sector.
Allothonous medicinal asteraceae species introduced and studied in the National Botanical Garden (Institute) ,,Al. Ciubotaru”
Keywords: Asteraceae; plante medicinale; colecții ex-situ; Index Seminum; mobilizare; Asteraceae; medicinal plants; ex-situ collections; Index Seminum; mobilization