Istoria culturii şi civilizaţiei europene. Ghid metodic - Dodul, Dumitru (CEP USM, 2022)
Cursul universitar Istoria culturii şi civilizaţiei europene este destinat studenţilor Ciclului I, Licenţă, specialităţile Filosofie şi Antropologie. Cursul îi va familiariza pe studenţi cu cele mai importante valori create de omenire pe parcursul dezvoltării sale istorice, îndeosebi pe continentul european, în domeniile artei şi religiei, mitologiei, moralei, filosofiei şi stiinţei, cu tradiţii şi obiceiuri ale popoarelor europene; la fel va fi relevată „criza culturii europene”, problema înstrăinării omului de fenomenul culturii; fenomenul apariţiei culturii de masă, a stilurilor caracteristice modernităţii şi postmodernităţii.
Keywords: etnogeneză; istoria culturii şi civilizaţiei europene