SITUAȚIA SOCIOCULTURALĂ A COMUNEI AGRICOLE „DE LA ÎNTUNERIC LA LUMINĂ” DIN RAIONUL ANANIEV REFLECTATĂ ÎNTR-UN RAPORT DIN ANUL 1930 - Molcosean, Alexandru (CEP USM, 2024)
În acest studiu sunt reflectate rezultatele unei inspecții efectuate în comuna agricolă De la întuneric la lumină din satul Lipețkoe (raionul Ananiev) la sfârșitul lunii noiembrie 1930. În cadrul acestei verificări, comisia a urmărit să scoată în evidență modul de trai al comunarzilor, precum și rezultatele implementării politicii culturale în rândul moldovenilor minoritari. Datele colectate în urma acestui control au scos la iveală faptul că cele 226 de persoane care locuiau în comună duceau un mod de viață sub limita condițiilor sanitar – igienice: locuințe insalubre, camere de locuit în care a fost atestată prezența umidității și a mucegaiului, lipsa spălătoriei și a băii, indiferență vădită a comunarzilor în raport cu starea gospodăriei colective.

This study reflects the results of an inspection carried out in the agricultural commune From darkness to light in the village of Lipetskoe (Ananiev district) at the end of November 1930. During this verification, the commission aimed to highlight the way of living of the Communards and the results of the implementation of cultural policy among the minority Moldovans. The data collected from this control revealed that the 226 people living in the commune lived a way of life below the sanitary – hygienic conditions: unsanitary dwellings, living rooms with attested presence of moisture and mold, lack of laundry and bathroom, manifest of indifference of the communards in relation to the state of the collective household.
THE SOCIOCULTURAL SITUATION OF THE AGRICULTURAL COMMUNE FROM DARKNESS TO LIGHT IN ANANIEV DISTRICT REFLECTED IN A REPORT FROM 1930
Keywords: RASS Moldovenească; comună agricolă; Ananiev; satul Lipețkoe; utopie agrară; Moldovan ASSR; agricultural commune; Ananiev; village Lipetskoe; agricultural utopia