ABORDĂRI TEORETICE MODERNE ALE GESTIUNII CALITĂŢII PORTOFOLIULUI DE CREDITE AL BĂNCII COMERCIALE - Lisniic, Victoria (CEP USM, 2016)
Prin gestiunea calităţii portofoliului de credite se înţelege realizarea în totalitate a deciziilor financiar-economice orientate spre obţinerea unui raport optim dintre indicatorii de performanţă a portofoliului de credite. În cazul în care volumul creditelor de calitate joasă creşte,se reduce volumul activelor productive şi, repsectiv, se reduce profitabilitatea activităţii de creditare a băncii. În caz de extremă o astfel de situaţie poate conduce la falimentul băncii. La etapa actuală ,evaluarea calităţii portofoliului de credite bancare devine o parte componentă importantă a managementului bancar.

Credit portfolio management means the totality of financial and economic decisions realization aimed at achieving optimal ratio of performance indicators of loan portfolio. If low-quality loans increase, the reduction of productive assets volume and,respectively, profitability from banking lending. In extreme cases a such situation could lead to bank bankruptcy. At present bank loan portfolio quality assessment is an important component of bank management.
MODERN THEORETICAL APPROACHES CREDIT PORTFOLIO QUALITY MANAGEMENT OF COMMERCIAL BANK
Keywords: bancă comercială; credit bancar; portofoliu de credite; commercial bank; banking credit; loan portfolio