Colecția genului cornus L. din cadrul Grădinii Botanice Naționale (institut) ,,Alexandru Ciubotaru” a Republicii Moldova - Roșca, Ion; Onica, Elisaveta; Cutcovschi-Muștuc, Alina; Onica, Natalia (CEP USM, 2024)
Colecția genului Cornus L. al Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a fost completată cu 5 specii și 28 taxoni noi alohtoni ornamentali. Taxonii cercetați (Cornus alba ‚Elegantisima’, Cornus alba ‚Aurea’, Cornus kousa ‚Samaritan’, Cornus florida ‚Cherokee Brave’) sunt reprezentanți ai cornului cu grad ridicat de decorativitate după habitus, coronament, coloritul lujerilor, frunzelor, fructelor, durata îndelungată a înfloririi, fructificării fiind criterii determinante în arta peisageră. Ei sunt rezistenți la secetă, ger, noxe, nu cer îngrijiri speciale, doar tăieri de formare și respectarea tehnologiei pe toată perioada de vegetație. Sunt utilizați în amenajările spațiilor verzi în prim plan în grupuri mici, în amestecuri la lizieră și garduri vii de diferite înălțimi.

The collection of the genus Cornus L. of the National Botanical Garden (Institute) „Alexandru Ciubotaru” was completed with 5 species and 28 new non-native ornamental taxa. The researched taxa (Cornus alba ‚Elegantisima’, Cornus alba ‚Aurea’, Cornus kousa ‚Samaritan’, Cornus florida ‚Cherokee Brave’) are representatives of corn with a high degree of decorativeness in terms of habitus, crown, color of stems, leaves, fruits, duration long flowering, fruiting being determining criteria in landscape art. They are resistant to drought, frost, frost, they do not require special care, only training cuts and compliance with the technology throughout the vegetation period. They are used in the arrangement of green spaces in the foreground in small groups, in border mixes and hedges of different heights.
The collection of the genus cornus L. from the „Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (institute) of the Republic of Moldova
Keywords: Cornus L.; taxoni; creștere; dezvoltare; particularități biologice; caractere specifice; taxa; growth; development; biological peculiarities; specific characters