Viața, moartea și nemurirea omului în filosofia cosmistă rusă - Chiriac, Denis (CEP USM, 2024)
În articol se investighează evoluția concepțiilor filosofice referitoare la viață, moarte și nemurire în cadrul mișcării filosofice a cosmismului rusesc. Începând cu influențele precursoare din secolul al XIX-lea și continuând cu dezvoltarea sa în perioada sovietică și post-sovietică, studiul analizează modul în care cosmismul rusesc și-a conturat viziunile asupra existenței umane și transcendenței. Se utilizează diverse metode de cercetare, inclusiv dialectică, comparativă, sintetică și prognostică, pentru a examina interacțiunile dintre idei, influențele reciproce și evoluția conceptelor filosofiei cosmiste. Prin abordarea sistemică-diacronică, explorăm evoluția gândirii cosmiste în contextul socio-cultural și istoric al Rusiei. Rezultatele evidențiază complexitatea și profunzimea concepțiilor filosofice în cadrul cosmismului rus, subliniind importanța continuării cercetărilor interdisciplinare și a dialogului intercultural în acest domeniu.

The article investigates the evolution of philosophical conceptions regarding life, death, and immortality within the Russian cosmism philosophical movement. Starting with precursor influences from the 19th century and continuing with its development during the Soviet and post-Soviet periods, the study analyzes how Russian cosmism shaped its views on human existence and transcendence. The article employs various research methods, including dialectical, comparative, synthetic, and prognostic, to examine the interactions between ideas, mutual influences, and the evolution of cosmism philosophy concepts. Through a systemic-diachronic approach, we explore the evolution of cosmist thought in the socio-cultural and historical context of Russia. The results highlight the complexity and depth of philosophical conceptions within Russian cosmism, emphasizing the importance of continuing interdisciplinary research and intercultural dialogue in this field.
The life, death and immortality of man in russian cosmist philosophy
Keywords: cosmism; evoluție; filosofie; biosferă; noosferă; moarte; nemurire; viață; evolution; philosophy; biosphere; noosphere; death; immortality; life