ENCODAGE PROCEDURAL ET ENCODAGE CONCEPTUEL COMME CRITERES D’EVALUATION D’UN GENRE DE TYPE BLOG - Breahnă, Irina (CEP USM, 2013)
Prin aplicarea unei distincţii devenite clasice în cadrul Teoriei pertinenţei, opoziţia dintre informaţie conceptuală şi informaţie procedurală, se prevede definirea blogului în calitate de gen în cadrul conţinuturilor numerice. Elemente vizuale, structurale şi verbale, calificate drept procedurale, contribuie la constituirea genului de tip blog şi ghidează procesele de identificare de către cititori a tipului de conţinut, facilitând astfel interpretarea şi sporind efectele cognitive.

Introducing a traditional distinction in the Relevance theory between conceptual and procedural information, we try to define the weblogs as a genre among other digital content. Visual, structural and verbal elements, qualified as procedural, contribute to the stabilization of a weblog genre and guide the content recognition processes by the audience, which facilitates interpretation and maximizes cognitive effects.
PROCEDURAL AND CONCEPTUAL MEANING AS CRITERIA FOR EVALUATING A BLOG GENRE
Keywords: informaţie procedurală; blog; conceptual information; procedural information; weblog; informaţie conceptuală