Activitatea respiratorie în nodozităţile unor soiuri de soia (Glycine max (L.) Merrill.) pe fondal de deficit hidric - Bîrsan, Ana; Iacubuță, Maria; Guțu, Costel (CEP USM, 2024)
Activitatea respiratorie a nodozităților și parametrii cantitativi de importanță fiziologică a unor soiuri de soia (numărul, biomasa proaspătă și uscată, conținutul de apă) au fost determinați la opt soiuri autohtone de Glycine max. S-a stabilit că menținerea activității respiratorii a rizobacteriilor din nodozități în condiții de deshidratare corelează pozitiv cu conținutul mai înalt de apă în celulele nodozităților, în timp ce intensitatea respirației în noduli depinde de activitatea rizobacteriilor și variază semnificativ și distinct la genotipurile cu productivitate și rezistență diferită la stresul hidric.
RESPIRATORY ACTIVITY IN NODULS OF SOME SOYBEAN VARIETIES (Glycine max (L.) Merrill.) UNDER CONDITIONS OF HYDRIC DEFICIT
Keywords: soia; nodozități; activitate respiratorie; senzori CO2 și O2; soybean; noduls; respiratory activity; CO2 and O2 sensors