Accesul la justiție – instrument de asigurare a dreptului la un mediu sănătos. Experiența europeană [Articol] - Ciobanu, Rodica; Punga, Irina (My University, 2023)
Dreptul la un mediu sănătos și durabil este considerat un drept fundamental al omului și devine tot mai important pe măsură ce problemele legate de mediu se accelerează. Acest drept, recunoscut la nivel internațional și național, implică responsabilitatea statelor de a proteja și promova mediul înconjurător și de a asigura că orice persoană interesată are acces la informații, participare publică și justiție în domeniul mediului. Justiția în materie de mediu joacă un rol crucial în protejarea și promovarea dreptului la un mediu sănătos. Sistemul judiciar în perioada modernă se află în continuă dezvoltare și perfecționare, iar un rol aparte îl au principiile și normele de drept internațional, precum și tratatele internaționale universal recunoscute la care Republica Moldova este parte. Un rol aparte în asigurarea și apărarea dreptului omului la un mediu sănătos, inclusiv a dreptului de a accede la o instanța de judecată în materie de mediu, îl are Convenția europeană a drepturilor omului și Convenția de la Aarhus, prin care au fost instituite două mecanisme internaționale unice de apărare a dreptului omului la un mediu sănătos. Studiul de față și-a propus să analizeze jurisprudența internațională în legătură cu accesul liber la justiție în materie de mediu și rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comitetului de Supraveghere a Convenției de la Aarhus ca mecanisme de asigurare a respectării dreptului omului la un mediu sănătos.

The right to a healthy and sustainable environment is considered a fundamental human right and is becoming increasingly important as environmental problems accelerate. Recognised at international and national levels, this right implies the responsibility of States to protect and promote the environment and to ensure that all those affected have access to information, public participation and environmental justice. Environmental justice plays a crucial role in protecting and promoting the right to a healthy environment. The modern legal system is constantly developing and improving, and the principles and norms of international law and the universally recognised international treaties to which the Republic of Moldova is a party play a special role. The European Convention for the Protection of Human Rights and the Aarhus Convention, which established two unique international mechanisms for the protection of the human right to a healthy environment, play a special role in ensuring and protecting the human right to a healthy environment, including the right to access to justice in environmental matters. The purpose of this study is to analyse international jurisprudence on access to justice in environmental matters and the role of the European Court of Human Rights and the Aarhus Convention’s Compliance Committee as mechanisms for enforcing the human right to a healthy environment.
ACCESS TO JUSTICE – TOOL FOR ENSURING THE RIGHT TO A HEALTHY ENVIRONMENT. THE EUROPEAN EXPERIENCE
Keywords: Convenția de la Aarhus; dreptul la un mediu sănătos; accesul la justiție în materie de mediu; Aarhus Convention; right to a healthy environment