SUPER-PHRASEMIC UNIT AS A BASIC UNIT OF THE TEXT LEVEL OF LANGUAGE ANALYSIS - Goncear, Viorica (CEP USM, 2008)
Acest articol are drept scop evidenţierea rolului unităţilor suprafrastice şi a relaţiilor dintre ele. Aceste unităţi de bază ale analizei lingvistice a textului se caracterizează prin complexitate, interconexiune şi independenţă relativă faţă de context. Ele sunt compuse din propoziţii corelate într-un mod aparte, încât valenţele unora dintre ele sunt saturate de informaţia conţinută în celelalte propoziţii. Împărţirea textului în unităţi suprafrastice stabileşte astfel structura lineară a textului, identificând, în acela şi timp, liniile de subiect principale şi secundare.
Keywords: unităţil suprafrastice; structura lineară a textulu