INTERDEPENDENȚE CENTRU-PERIFERIE LA ÎNCEPUTUL STĂPÂNIRII RUSEȘTI ÎN BASARABIA (1812 - 1828) - Boțolin, Sergiu (CEP USM, 2019)
Pornind de la ideea că imperiul nu se identifică cu o structură monolit, ci mai curând cu o rețea de raporturi complexe arbitrate de Centru și stimulate de Periferie, care implică elemente asimetrice ale vieții sociale, economice și culturale, se impune ca necesară reconstituirea complexă a interferențelor Centru - Periferie cu privire la istoria Basarabiei în cadrul Imperiului Rus. Integrarea Basarabiei nu a urmat o simplă transpunere de model, ci a avut un caracter individual, caracterizată printr-o alternare și/sau printr-o pliere a mai multor modele politico-administrative. Sistemul administrativ regional suferea mutații urmare a schimbărilor de paradigme la Centru, acestea, la rândul lor, fiind influențate de reacțiile periferice.

Starting from the idea that the empire does not identify with a monolithic structure, but rather with a network of complex relations arbitrated by the Center, and stimulated by the Periphery, which involves asymmetrical elements of social, economic and cultural life, we need to consider a complex reconstruction of the Center-periphery interference regarding the history of Bessarabia in the Russian Empire. The integration of Bessarabia did not follow a simple transposition of the model, but had an individual character, characterized by an alternation and / or a folding of several political-administrative models. The regional administrative system underwent mutations as a result of paradigm shifts at the Center, which in turn were influenced by peripheral reactions.
CENTRE-PERIPHERY INTERDEPENDENCIES AT THE BEGINNING OF THE RUSSIAN DOMINATION IN BESSARABIA (1812-1828
Keywords: Imperiul Rus; Basarabia; autonomie; Russian Empire; Bessarabia; autonomy