Secretul de serviciu și secretul profesional în perspectiva extrapenală comparativă (România și Republica Moldova) [Articol] - Moţoc, Costică (CEP USM, 2019)
Acest articol științific este consacrat analizei comparative a secretului de serviciu și a secretului profesional în legea penală și extrapenală a României și a Republicii Moldova. S-a demonstrat că în Republica Moldova nu există nicio normă juridico-penală care ar asigura incriminarea și sancționarea încălcării regimului secretului profesional și al secretului de serviciu. Recomandările UE, precum și legislația internă a României și a Republicii Moldova în materia asigurării protecției juridice a secretului de serviciu și profesional, au servit drept bază necesară a cercetării. Totodată, pentru a-și asigura temeinicia rezultatelor cercetării, autorul a purces la analiza doctrinei contemporane în domeniul dreptului penal și al dreptului informațional. În urma studiului realizat au fost formulate unele concluzii care clarifică natura secretului de serviciu și a celui profesional.

This scientific article is dedicated to a comparative research of the service secret and the professional secret in the realm of Romanian and Moldavian penal and extra-penal legislation. Recommendations of the Council of Europe and the national legislation (Romania and Republic of Moldova) became the necessary basis of investigation in the matterof legal protection of service secret and professional secret. At the same time, in order to ensure the reasonableness of research the author has performed an analysis of contemporary doctrine in the sphere of Substantive Criminal Law and Informational Law. As a result, there have been formulated several conclusions deemed to clarify the legal na ture service and profe ssional secret.
SERVICE SECRET AND P ROFESSIONAL SECRET I N THE EXTRA - PENAL COMPARATIVE PERSPECTIVE (ROMANIA AND REPUBLIC OF MOLD OVA)
SERVICE SECRET AND PROFESSIONAL SECRET IN THE EXTRA - PENAL COMPARATIVE PERSPECTIVE (ROMANIA AND REPUBLIC OF MOLDOVA)
Keywords: securitatea informației; secret profesional; informație; information; informational security; service secret; professional secret