Use of micromolecular copper complexes of thiosemicarbazides as an endogenous catalase inducer/activator [Articol] - Andronache, Lilia; Pantea, Valeriana; Gulea, Aurelian; Tagadiuc, Olga; Matcovschi, Valerii (My University, 2024)
Introduction. Oxidative stress is a major mechanism in the pathogenesis of many diseases,including severe multifactorial ones. Catalase (CAT), along with superoxide dismutase, is one of the first-line antioxidant defense enzymes. The development of methods/compounds that can increase/induce CAT will provide new possibilities to strengthen antioxidant protection and prevent oxidative damage to cells and tissues. Material and methods. The ability of three copper coordination compounds from the class of transition metal thiosemicarbazides to enhance/induce CAT in erythrocytes of healthy white laboratory rats has been studied. Results. Dichloro-(methyl-N-(prop-2n-1-yl)-2-(pyridin-2-ylmethylidene)hydrazine-carbimi do-thioate)copper was found to show the highest induction and/or activation of CAT, exceeding 2.71 times the values of the control group and 1.80 times the values produced by vitamin D3. This reveals increased synthesis of CAT after exposure to this compound, a phenomenon that we have established for the first time. Conclusions. The compound can be used as a therapeutic agent, which, by activating the production of CAT in the body, can prevent and/or reduce the occurrence of multifactorial diseases, due to prevention of the damage of cells associated with excessive accumulation of hydrogen peroxide. The obtained data open perspectives for the research of biologically active synthetic compounds, which will diversify the arsenal of effective tools for preventing/treating various diseases.

Introducere. Stresul oxidativ este un mecanism major în patogeneza multor boli, inclusiv a celor multifactoriale severe. Catalaza (CAT), împreună cu superoxid dismutaza, este una dintre enzimele de apărare antioxidantă de primă linie. Dezvoltarea de metode/compuși care pot crește/induce CAT va oferi noi posibilități de a spori protecția antioxidantă și de a preveni deteriorarea oxidativă a celulelor și a țesuturilor. Material și metode. A fost studiată capacitatea a trei compuși de coordonare a cuprului din clasa tiosemicarbazidelor metalelor de tranziție de a crește/induce CAT în eritrocitele șobolanilor albi de laborator sănătoși. Rezultate. S-a constatat că dicloro-(metil-N-(prop-2n-1-il)-2-(piridin-2- ilmetiliden)hidrazin-carbimido-tioat)cuprul exercită cea mai potentă inducție și/sau activare a CAT, depășind de 2,71 ori valorile lotului martor și de 1,80 ori valorile produse de vitamina D3. Aceste date relevă sinteza endogenă crescută a CAT după expunerea la acest compus, fenomen care a fost stabilit pentru prima dată. Concluzii. Compusul poate fi utilizat în medicină ca agent terapeutic care, prin activarea/ inducerea CAT în organism, poate preveni și/sau reduce apariția bolilor multifactoriale cauzate de deteriorarea celulelor și a țesuturilor, asociate cu acumularea excesivă de peroxid de hidrogen. Datele obținute deschid noi perspective pentru cercetarea compușilor sintetici biologic activi care vor diversifica arsenalul de instrumente eficiente pentru prevenirea sau tratarea diferitor boli.
Utilizarea complexelor micromoleculare de cupru ale tiosemicarbazi - delor ca inductori/activatori endogeni ai catalazei
Keywords: compus coordinativ al cuprului; derivați de tiosemicarbazidă; producerea sau activarea CAT; boli multifactoriale; copper coordinating compound; thiosemicar-bazide derivatives; production or activation of CAT; multifactorial diseases