Stepurina, TatianaRotari, Vitalie I.2019-12-262019-12-262012STEPURINA, Tatiana, ROTARI, Vitalie I. (2012). The comparative analysis of in vitro phaseolin proteolysis by papain at different pH values. In: Studia Universitatis Moldaviae. Seria Științe reale și ale naturii: Biologie. Chimie. Revista științifică, nr. 1(51), pp.84-92. ISSN 1814-32371814-3237http://studiamsu.eu/nr-1-51-2012/https://msuir.usm.md/handle/123456789/2430Hidroliza fazeolinei native, proteina de rezervă principală din seminţele de fasole (Phaseolus vulgaris L.), de către papaină la diferite valori ale pH-ului, în diapazonul 4,6-8,0, a fost studiată în condiţii invitro. A fost determinat căfaseolina este modificată de către proteoliza limitatăa toate pH-urile investigate. Această modificare rezultăîn formarea fragmentelor ce corespund aproximativ jumătăţii de subunitate a fazeolinei native, care rămân asociate în structura cuaternară amoleculei,producând fazeolina-Pap. La pH-uri mai înalte de 6,2 o parte din fazeolina-Pap este complet hidrolizată de către papaină, ceea ce indică la faptul că asocierea fazeolinei în structuri supramoleculare la pH acid îi conferă, probabil, rezistenţă la proteoliză.enfazeolinănative phaseolinTHE COMPARATIVE ANALYSIS OF IN VITRO PHASEOLIN PROTEOLYSIS BY PAPAIN AT DIFFERENT pH VALUESArticle