Accesul liber la justiție - garanție preliminară desfășurării unui proces echitabil [Teză] - Trocin, Eugeniu (My University, 2024)
Aducerea unei lumini clarificatoare privind accesul la justiție ca o garanție preliminară desfășurării unui proces echitabil prin prisma garanțiilor generale și specifice care asigură justițiabililor un acces efectiv la justiție. Examinarea cadrului doctrinar, legislativ și jurisprudențial privind accesul liber la justiție; cercetarea evoluției normative și conceptuale a dreptului de acces la justiție în lumina dreptului fundamental cu valoare de principiu constituțional; determinarea naturii juridice a accesului la justiție; detalizarea limitelor dreptului fundamental nominalizat; identificarea condițiilor de exercitare a accesului la justiție; elucidarea principalelor garanții generale și specifice care asigură justițiabililor un acces efectiv la justiție.

Clear the subject of access to justice as a preliminary guarantee of a fair trial through the general and specific guarantees that ensure effective access to justice for the litigants. Examination of the doctrinal, legislative and jurisprudential framework on free access to justice; research on the normative and conceptual evolution of the right of access to justice in the light of the fundamental right with the value of a constitutional principle; determination of the legal nature of access to justice; definition of the limits of the fundamental right; identification of the conditions for exercising access to justice; elucidation of the main general and specific guarantees ensuring effective access to justice.

Pазъяснение доступа к правосудию как предварительной гарантии проведения справедливого судебного разбирательства через призму общих и конкретных гарантий, которые обеспечивают эффективный доступ к правосудию. Изучение доктринальной, законодательной и судебно-правовой базы, касающейся свободного доступа к правосудию; исследование нормативной и концептуальной развитии права на доступ к правосудию как фундаментальное права со значением конституционного принципа; определение правовой природы доступа к правосудию; детализация границ основного права на доступ к правосудию; определение условий для осуществления доступа к правосудию; разъяснение общих и конкретных гарантий, обеспечивающих эффективный доступ к правосудию.
Free access to justice - preliminary guarantee of a fair trial
Свободный доступ к правосудию – предварительная гарантия справедливого суда
Teză de doctor în drept. 552.01 - Drept constituțional. Conducător științific: doctor habilitat în drept, profesor universitar, Andrei SMOCHINĂ
Keywords: acces la justiție; drept fundamental; principiu constituțional; proces echitabil; efectivitate; dreptul la apărare; asistență juridică; jurisprudența CtEDO; access to justice; fundamental right; constitutional principle; fair trial; effectiveness; right of defence; legal aid; ECtHR jurisprudence; доступ к правосудию; основное право; конституционный принцип; справедливое судебное разбирательство; эффективность; право на защиту; правовая помощь; судебная практика ЕСПЧ