ROLUL COMUNICĂRII POLITICE ÎN APLANAREA CONFLICTELOR SOCIALE - Pleșca, Ana (CEP USM, 2024)
În acest articol este analizat fenomenul comunicării politice în contextul aplanării conflictelor sociale. Autorul menționează că în analiza conflictelor se acordă o atenție insuficientă disensiunilor sociale şi confruntărilor politice caracteristice societăților conflictuale, şi îndeosebi problemelor legate de lupta pentru putere dintre diferiți subiecți sociali, de discordiile dintre verigile puterii de stat etc. În acest context, aplanarea conflictelor depinde și de procesul de comunicare, de ex., la mărirea expresivității contribuie multiple procedee – de gândire, de sintactică, de modificare de sens a cuvintelor, de expresie a imaginației sau a emotivității.

This article analyzes the phenomenon of political communication in the context of smoothing social conflicts. The author mentions that in the analysis of conflicts insufficient attention is paid to the social dissensions and political confrontations characteristic of conflicts societies and especially to the problems related to the struggle for power between different social subjects, to the discords between the links of state power etc. In this context, the smoothing of conflicts also depends on the communication process, for example: multiple processes contribute to increasing expressiveness – thinking, syntactic, changing the meaning of words, expressing imaginations or emotionally.
THE ROLE OF POLITICAL COMMUNICATION IN RESOLVING SOCIAL CONFLICTS
PLEȘCA, Ana. Rolul comunicării politice în aplanarea conflictelor sociale. In: Extinderea UE și strategia pentru Balcanii de Vest: perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană: conferință națională ştiințifico-practică, 11 mai 2023. Chisinau : CEP USM, 2024, pp.89-93
Keywords: comunicare politică; conflict social; subiecți sociali; aplanarea conflictelor; discurs politic; metaforă; retorică; mesaj politic; mesaj de informare; political communication; social conflict; social subjects; conflict resolution; political discourse; metaphor; rhetoric; political message; information message