МЕСТО И РОЛЬ НАЦИОНАЛЬНОЙ И РЕГИОНАЛЬНОЙ ПОЛИТИЧЕСКОЙ ЭЛИТЫ В ДЕМОКРАТИЧЕСКОМ И МОДЕРНИЗАЦИОННОМ ПРОЦЕССАХ В СТРАНАХ ВОСТОЧНОГО ПАРТНЕРСТВА - Талмазан, Лариса (CEP USM, 2022)
Articolul analizează rolul elitei politice a țărilor Parteneriatului Estic în contextul proceselor de modernizare. Autorul a identificat specificul interacțiunii dintre elitele politice naționale și regionale din țările Parteneriatului Estic, unde există unități subnaționale, administrativ-teritoriale care determină formarea și funcționarea elitei politice regionale. Procesele de modernizare în țările Parteneriatului Estic durează mai mult de treizeci de ani. În acest timp, fiecare stat a căutat să creeze un sistem politic democratic solid. Dar, în procesul de modernizare și democratizare, țările participante s-au confruntat cu o serie de probleme cauzate de criza politică, conflictele teritoriale, împărțirea elitei politice, comportamentul pasiv al societății civile, manifestările corupției și alte probleme. Dar, în ciuda problemelor identificate, fiecare stat al Parteneriatului Estic are propriul rezultat.

The article analyzes the role of the political elite of the Eastern Partnership countries in the context of modernization processes. The author has identified the specifics of interaction between national and regional political elites in the Eastern Partnership countries, where there are subnational and administrative-territorial units that determine the formation and functioning of the regional political elite. Modernization processes in the Eastern Partnership countries last more than thirty years. During this time, each state has sought to create a solid democratic political system. But, in the process of modernization and democratization, the participating countries faced a number of problems caused by: the political crisis, territorial conflicts, split of the political elite, passive behavior of civil society, manifestations of corruption and other problems. But, despite the identified problems, each state of the Eastern Partnership has its own result.
LOCUL ȘI ROLUL ELITEI POLITICE NAȚIONALE ȘI REGIONALE ÎN PROCESELE DEMOCRATICE ȘI DE MODERNIZARE ÎN ȚĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC
THE PLACE AND ROLE OF THE NATIONAL AND REGIONAL POLITICAL ELITE IN THE DEMOCRATIC AND MODERNIZATION PROCESSES IN THE EASTERN PARTNERSHIP COUNTRIES
Keywords: elită politică; elită regională; procese de modernizare; democratizare; transformare; Parteneriat Estic; conflicte; probleme de dezvoltare